Ελλάδα

Πέραμα – Στον ανακριτή εν μέσω επευφημιών οι επτά αστυνομικοί – Τι είπαν στην ομολογία τους

27.10.2021 | 17:28 Eνσωμάτωση

Συνάδελφοί τους αστυνομικοί τους χειροκροτούν για να τους δώσουν κουράγιο. Οι 7 αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ που κατηγορούνται για τον θάνατο του 18χρονου Ρομά στο Πέραμα φτάνουν στα δικαστήρια του Πειραιά, με χειροπέδες στα χέρια και ρούχα πολιτικά, για να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή.

«Στηρίζουμε μελλοθάνατους αστυνομικούς και όχι δολοφόνους, εγκληματικό να δίνονται τέτοιες εντολές από το κέντρο», σημείωσε ο Βασίλης Ντούμας, πρόεδρος Ειδικών Φρουρών ΕΛ.ΑΣ.

«Δεν ξύπνησαν ένα πρωί να πάνε να σκοτώσουν», δήλωσε ο Στράτος Μαυροειδάκος,  Γ.Γ. Ειδικών Φρουρών ΕΛ.ΑΣ

Οργή & θλίψη

Λίγα μέτρα πιο μακριά, μια εικόνα εντελώς διαφορετική από εκείνους που ζητούν την προφυλάκιση των αστυνομικών.

Αρκετές ώρες αργότερα, ο 14χρονος Ρομά που είχε διαφύγει τρέχοντας μετά την περιπετειώδη καταδίωξη, εμφανίστηκε αυτοβούλως στο δικαστήριο. Η δική του εκδοχή για τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Παρασκευής είναι τελείως διαφορετική από αυτήν των αστυνομικών.

«Πρώτα άρχισαν να μας πυροβολούν και ύστερα τους εμβόλισα. Εγώ οδηγούσα»

«Να αποδοθεί δικαιοσύνη θέλουμε. Όποιος φταίει να πληρώσει», είπε από τη μεριά της η Βούλα Δημητριάδου, δικηγόρος οικογένειας θύματος και κατηγορουμένων.

Στο υπόμνημά τους ωστόσο στον ανακριτή, οι αστυνομικοί κάνουν ξεκάθαρα λόγο για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος τους.

«Σκοπός των δραστών ήταν να σκοτώσουν τους αστυνομικούς και να αχρηστεύουν τις μηχανές τους, ώστε εάν κάποιος γλιτώσει, να μην μπορέσει να τους ακολουθήσει. Οι αστυνομικοί ουδέποτε είχαν ανθρωποκτόνο δόλο και σε καμία περίπτωση δεν σκόπευαν να ανοίξουν πυρά έναντι των επιβατών του οχήματος (…) παρά μόνο όταν το όχημα προσπάθησε να παρασύρει και τον πεζό αστυνομικό…».

«Δε θέλω να υπάρξει καμία παρερμηνεία. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίστηκαν από τους συναδέλφους τους με ιδιαίτερη σκληρότητα», είπε ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος αστυνομικών.

Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται στην απολογία τους ότι δεν πυροβόλησαν τους επιβάτες του κλεμμένου αυτοκινήτου αλλά τα λάστιχα, ενώ για την εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων να σταματήσουν την καταδίωξη, ισχυρίζονται ότι δεν έφτασε σε εκείνους ποτέ.

Απολογητικό υπόμνημα

Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί διαβίβαζαν συνεχώς το στίγμα τους στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης, προκειμένου να τους συνδράμουν έτεροι σταθμοί, μην γνωρίζοντας εάν το κέντρο τους λαμβάνει και αν απαντάει, διότι, λόγω των μεγάλων ταχυτήτων, του αέρα και των σειρήνων των μοτοσυκλετών τους, ακόμα και αν διαβίβαζε το Κέντρο το οιοδήποτε μήνυμα, δεν ήταν δυνατή η λήψη ή η ακρόασή του.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα, έχουν κλαπεί 17 ίδια αυτοκίνητα με αυτό που εκλάπει το βράδυ της Παρασκευής από τους τρεις Ρομά, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί σε παράνομες ενέργειες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ο όρος «βιομηχανία κλοπών» δεν είναι διόλου υπερβολικός.

Επεισόδια στην κηδεία του 18χρονου

Έκκληση σε όλους όσοι διαμαρτύρονται για τον θάνατο του νεαρού Ρομά, Νίκου Σαμπάνη, από αστυνομικά πυρά κατά την καταδίωξη στο Πέραμα τα ξημερώματα του Σαββάτου, να μην κάνουν επεισόδια και να μην προκαλούν φθορές απηύθυνε ο πατέρας του.

«Είμαι ο πατέρας του Νίκου Σαμπάνη και θέλω μια χάρη από εσάς τους Έλληνες πολίτες: να μην κάνετε ζημιές. Σας ευχαριστούμε όλους για τον Νίκο», λέει ο πατέρας του νεαρού, με διάθεση που δεν προδίδει επιδίωξη εκτόνωσης οργής. Πριν από λίγες ώρες, η οικογένεια του 18χρονου, που σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά, ζητούσε να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Σημειώνεται ότι στην κηδεία του 18χρονου σήμερα το πρωί, σημειώθηκαν επεισόδια από νεαρούς που επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και πυροσβέστες οι οποίοι βρίσκονταν στο σημείο.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 27/10/2021