Πολιτική

Τουρκία – Σε διεθνή απομόνωση βαδίζει η Άγκυρα μετά το νέο παραλήρημα Ερντογάν

24.10.2021 | 20:28 Eνσωμάτωση

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί η απόφαση του Τούρκου Προέδρου να απελάσει τους πρέσβεις δέκα χωρών της Δύσης για την στήριξή τους στον 64χρονο επιχειρηματία και ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά.

Μπαράζ αντιδράσεων, που οδηγεί την Άγκυρα ακόμα πιο βαθιά στη διεθνή απομόνωση, έχει προκαλέσει η πρόθεση του Ταγίπ Ερντογάν να απελάσει τους πρέσβεις 10 χωρών που τόλμησαν, σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, να δώσουν διαταγές στην Τουρκία.

«Δεν θα το τολμήσετε ξανά να έρχεστε στο υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας και να δίνετε διαταγές. Έδωσα την εντολή στον υπουργό εξωτερικών μας να κάνει αυτό που πρέπει. Αυτοί οι 10 πρέσβεις πρέπει να κηρυχθούν persona non grata. Πρέπει να αποχωρήσετε άμεσα.

Οι δέκα πρέσβεις που έχουν κηρυχθεί persona non grata προέρχονται από:

– Καναδά

– Δανία

– Φινλανδία

– Γαλλία

– Γερμανία

– Ολλανδία

– Νέα Ζηλανδία

– Νορβηγία

– Σουηδία

– Ηνωμένες Πολιτείες

Οι πρέσβεις είχαν δηλώσει επίσημα τη συμπαράστασή τους προς τον προς τον προφυλακιστέο Τούρκο ακτιβιστή, Οσμάν Καβάλα.
Οι αντιδράσεις στην πρωτοφανή απόφαση Ερντογάν είναι πολλές από ολόκληρο τον κόσμο.

Για εξωτερική πολιτική που καταστρέφει το γόητρο της χώρας κάνει λόγο ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Φαίνεται πως μέχρι τώρα ωστόσο, οι περισσότερες από τις δέκα χώρες δεν έχουν κάποια επίσημη ενημέρωση από την Άγκυρα ώστε να φύγουν οι πρέσβεις τους από τη χώρα.

Πληροφορίες κάνουν λόγο πως υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, με ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης Ερντογάν να προσπαθούν να αναστρέψουν την απόφαση του Τούρκου προέδρου.

Διπλωματικό ντεμαράζ

Η ελληνική διπλωματία την ίδια ωρα δουλεύει σε πυρετώδεις ρυθμούς με στίχο να εκμεταλλευτεί την χρονική συγκυρία θωρακίζοντας τη χώρα με ισχυρές συμμαχίες.

Τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας ταξιδεύει για το Λονδίνο για την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας που περιλαμβάνει και τους τομείς της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, με επιτυχία στέφθηκε και ο απεγκλωβισμός 18 Αφγανών πολιτών ελληνικού ενδιαφέροντος οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην Τιφλίδα και θα επιβιβαστούν σε πτήση με προορισμό την Αθήνα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 24/10/2021