Ελλάδα

Πέραμα – Ο Κούγιας στην υπεράσπιση των 7 αστυνομικών

24.10.2021 | 20:04 Eνσωμάτωση

Στο γεγονός ότι πυροβόλησαν και οι 7 αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ στο Πέραμα στάθηκε ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας σε δηλώσεις του στο MEGA ενώ λίγο πριν είχε ανακοινώσει ότι αναλαμβάνει την υπεράσπισή τους.

Ο Αλέξης Κούγιας δήλωσε: «μια πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον κ. υπαστυνόμο, μου είπε ότι αν δεν πυροβολούσαν και το έκαναν ενστικτωδώς και οι επτά, αυτή τη στιγμή ένας ή περισσότεροι συνάδελφοί τους δεν θα ήταν στη ζωή».

Ο γνωστός ποινικολόγος τόνισε ότι ο ίδιος έχει υπερασπιστεί πολλές φορές Ρομά αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα μπορούσε η επιλογή του να είναι διαφορετική.

Συμπλήρωσε πως: «Ναι μεν συμμερίζομαι τις αντιδράσεις από την άλλη πλευρά όμως όταν έχω να επιλέξω μεταξύ της σωτηρίας της ανθρώπινης ζωής ενός αστυνομικού που κάνει το καθήκον του για 800 ευρώ το μήνα επιτρέψτε μου να διαλέξω τον αστυνομικό».

Ότι πυροβόλησαν όλοι κατά του οδηγού δείχνει πως αυτόν και την κίνηση του αυτοκινήτου ήθελαν να σταματήσουν, εκτιμά ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης.

«Το αν έκαναν υπέρβαση της νόμιμης άμυνας ή όχι πραγματικά είναι ζήτημα ανάλυσης των δεδομένων και των συνθηκών».

Πολιτικές αντιδράσεις

Η υπόθεση έχει προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, βουλευτής ΝΔ ανέφερε: «Αν δεν σταματούσε το αυτοκίνητο και συνέχιζε να κάνει όπισθεν το πιθανότερο είναι ότι θα είχε πατήσει 3-4 από τους αστυνομικούς που ήταν κάτω. Μην σπεύδουμε να τους κρεμάμε τους αστυνομικούς στα μανταλάκια ως ειδεχθείς δολοφόνους».

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Θεωρώ λοιπόν ότι απαιτούνται εξηγήσεις, ελπίζω και εύχομαι και η ηγεσία της ΕΛΑΣ και ο πολιτικός προϊστάμενός της να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες το επόμενο διάστημα ώστε να διαλευκανθεί πλήρως αυτή η υπόθεση».

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε: «Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι τέτοιου είδους περιστατικά έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα, δημιουργώντας σοβαρά ερωτηματικά για τις οδηγίες που έχουν δοθεί όσον αφορά την τήρηση των κανόνων ασφαλείας κι εμπλοκής».

Η Ελληνική λύση εξέδωσε ανακοίνωση: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ απαιτεί την άμεση απαλλαγή των ανδρών της ΔΙΑΣ, όπως θα είχε ήδη γίνει σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα».

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα πορίσματα της ιατροδικαστικής έκθεσης και της βαλλιστικής εξέτασης.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 24/10/2021