Κόσμος

Επιχείρηση απεγκλωβισμού σκύλων που εγκλωβίστηκαν από τη λάβα στο ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα

21.10.2021 | 13:34 Eνσωμάτωση

Περικυκλωμένα από τη λάβα που εξακολουθεί να ξεπηδά από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα, τέσσερα σκυλιά παραμένουν αποκλεισμένα σε αυλή,στη Λα Πάλμα, στα Κανάρια Νησιά. Για να επιβιώσουν έχουν επιστρατευτεί drones που τους ρίχνουν τροφή από τον αέρα, ενώ ειδικοί καταστρώνουν σχέδια για τον απεγκλωβισμό τους.

Δεν λέει να ησυχάσει το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα στη Λα Πάλμα, στα Κανάρια Νησιά. Χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν για να σωθούν, όμως τέσσερις σκύλοι αποκλείστηκαν σε αυτή την υπερυψωμένη αυλή, περικυκλωμένοι από ηφαιστειακή στάχτη και λάβα.

Επί τρεις εβδομάδες τα ζώα επιβιώνουν με λίγη τροφή που τους ρίχνουν από τον αέρα, με drone. Τώρα οι χειριστές θα προσπαθήσουν να τα σώσουν με δίχτυ που θα το μεταφέρει ένα μεγαλύτερο drone.

Ο Χαβιέ Περέιρα, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας drone δήλωσε: « Είτε θα τα βγάλουμε είτε θα μείνουν εκεί. Αν υπάρχει άλλη επιλογή διάσωσης, ας γίνει. Αν δεν υπάρχει και είναι η τελευταία, θα πάμε να τους σώσουμε».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως θα καταφέρουν να βάλουν τα ζώα στο δίχτυ, δηλαδή πως θα τα παγιδεύσουν, για να τα απομακρύνουν το ένα μετά το άλλο. Επιπλέον, η επιχείρηση πρέπει να γίνει γρήγορα έτσι ώστε το drone να μη χάσει ταχύτητα ενώ πετά πάνω από τη λάβα, λένε οι χειριστές.

Ένα μήνα μετά την πρώτη έκρηξη ποτάμια λάβας εξακολουθούν να ρέουν στις πλαγιές καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμα τους. Δύο χιλιάδες σπίτια και άλλα κτίρια κάηκαν ενώ οι χιλιάδες εκτοπισμένοι κάτοικοι χάνουν τις ελπίδες για σύντομη επιστροφή στα σπίτια τους.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 21/10/2021