Ελλάδα

Ζακ Κωστόπουλος – Ξεκινά την Τετάρτη η δίκη για τον θάνατό του

17.10.2021 | 20:16 Eνσωμάτωση

Τρία χρόνια έχουν συμπληρωθεί από τον θάνατο του ακτιβιστή της LGBTQ+ κοινότητας Ζακ Κωστόπουλου, και την Τετάρτη ξεκινά στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του.

Ο θάνατός του Ζακ Κωστόπουλου συντάραξε την ελληνική κοινωνία και προκάλεσε μια έντονη δημόσια συζήτηση, αφού ο ίδιος υπήρξε ένθερμος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και των οροθετικών ανθρώπων, ένα σύγχρονο σύμβολο στον αγώνα για τα  ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα χωρίς εξαιρέσεις.

Τρία χρόνια μετά το λιντσάρισμά του, η δικαιοσύνη δεν έχει αποδοθεί και οι δράστες ακόμα δεν έχουν λογοδοτήσει.

Τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας διέψευσαν την εκδοχή τόσο της απόπειρας ληστείας όσο και της κατοχής μαχαιριού (δεν βρέθηκαν δαχτυλικά αποτυπώματα του Ζακ), προκαλώντας την οργή του κόσμου.

Παράλληλα, οι τοξικολογικές εξετάσεις βγήκαν αρνητικές όσον αφορά την χρήση ουσιών ή αλκοόλ, «γκρεμίζοντας» και αυτό το επιχείρημα Αστυνομίας και κοσμηματοπώλη.

Η Διεθνής Αμνηστία αποκάλεσε τον θάνατο του Ζακ «δολοφονία» και ανέδειξε διεθνώς την υπόθεσή του.

Έξι άνθρωποι – ο κοσμηματοπώλης, ο μεσίτης και τέσσερις αστυνομικοί – κατηγορούνται για πρόκληση θανατηφόρου βλάβης. Και οι έξι έχουν αρνηθεί την κατηγορία.

Ποινικές διώξεις

Η εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του κοσμηματοπώλη κι ενός ακόμη ατόμου για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Η οικογένεια του θύματος κατέθεσε εναντίον των κατηγορούμενων μήνυση για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.

Επίσης από την οικογένεια του θύματος κατατέθηκε μήνυση για ανθρωποκτονία και κατά των αστυνομικών.

Στις 6 Νοεμβρίου του 2020 η δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, αναβλήθηκε επ’ αόριστο λόγω κορωνοϊού.

Την Τετάρτη 20 του μήνα επανεκκινεί και όλα τα βλέμματα στρέφονται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 17/10/2021