Ελλάδα

Κρήτη- Νέος σεισμός 6,3 – Αισθητός έως την Κύπρο

12.10.2021 | 16:45 Eνσωμάτωση

Ο εγκέλαδος χτύπησε πάλι την Κρήτη. Τα ρίχτερ άφησαν πίσω τους ζημιές καταστροφές και πανικό.

Η Κρήτη κουνήθηκε συθέμελα.

Ο Αι- Νικόλας κατέρρευσε στον Ξηρόκαμπο Σητείας. Το δημαρχείο και σπίτια έχουν ρωγμές

Τα ράφια στα μαγαζιά πήγαν και ήρθαν.

Κόσμος ακόμα και στο Ηράκλειο βγήκε πανικόβλητος στον δρόμο.

«Δεν έχουν δηλωθεί τραυματίες γίνεται έρευνα», δήλωσε ο αντιπύραρχος Παύλος Καπετανάκης.

Σε αυτό το σχολείο οι μαθητές πετάχτηκαν από την τάξη τους στο Ηράκλειο. Οι εικόνες της τάξης δείχνουν τον πανικό που επικράτησε.

Εδώ 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου είχε επίκεντρο η πολύ ισχυρή δόνηση των 6,3 ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:24 . Στα 8,2 χιλιόμετρα το εστιακό βάθος.

Πριν συνέλθουν οι κάτοικοι της Ανατολικής Κρήτης νέα δόνηση. Στις 12:36 με μέγεθος 4,1 R σε εστιακό βάθος 20,8 χλμ.

Τέσσερα λεπτά νωρίτερα οι σεισμογράφοι καταγράφουν 12:32 σεισμό 4,5 R στην Κάρπαθο και με εστιακό βάθος 12,6 χλμ.

Αυτή την στιγμή μόλις έκανε μεγάλο σεισμό. Μεγάλος σεισμός στην Κάρπαθο. Ο κόσμος ξεσηκώθηκε εδώ.

Οι πολίτες νιώθουν να είναι ανήμποροι μπροστά σε ένα σεισμικό ντόμινο. Οι ειδικοί θα πουν πως οι σεισμοί δεν συνδέονται με το Αρκαλοχώρι.

«Είναι ένας σεισμός ο οποίος έγινε σε ένα άλλο σεισμοτεκτονικό πλαίσιο από τον σεισμό που έγινε στο Αρκαλοχώρι στο Νομό Ηράκλειου δεν συνδέονται άμεσα αυτοί οι σεισμοί συνεπώς δεν θα έλεγα ότι υπήρχε μία γενικότερη σεισμική διέγερση στην περιοχή», τόνισε ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας.

Οι κάτοικοι θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τα ρίχτερ λένε οι ειδικοί. Ο δικαιολογημένος πανικός που τους κάνει να πετάγονται έξω από τα καταστήματα τους δείχνει από την άλλη πως αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει. Ακούστε τον θόρυβο στο κατάστημα από τα ρίχτερ.

Το μαγαζί πάει και έρχεται. Και όμως τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα από τις υλικές ζημιές. Η Κρήτη είναι σεισμογενής αλλά σώζεται από τους σεισμούς επειδή αυτοί γίνονται υποθαλάσσια.

«Η περιοχή της Κρήτης μας δίνει μεγάλους και ισχυρούς σεισμούς το ευτύχημα είναι ότι είναι σε υποθαλάσσιες περιοχές και συνήθως δεν δημιουργούν προβλήματα. Δεν είναι δηλαδή οι περιπτώσεις που γίνονται σε χέρσο όπως έγινε στο Αρκαλοχώρι όπου βλέπουμε τα τραγικά αποτελέσματα», ανέφερε ο σεισμολόγος Ευθύμιος Χουλιάρας.

Έκτακτη προειδοποίηση για την πιθανότητα τσουνάμι εξέδωσε το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.

«Η νέα σεισμική δόνηση διήρκησε για περισσότερα από  20 δευτερόλεπτα. Ήταν αρκετά για να φέρουν τρόμο και φόβο», ανέφερε η δημοσιογράφος του MEGA στην Κρήτη Ευαγγελία Μαρινάκη.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 12/10/2021