Πολιτική

Σύγκρουση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια και τη διαχείριση της πανδημίας – Μελάς & Ηλιόπουλος στο MEGA

09.10.2021 | 08:59 Eνσωμάτωση

Μεγάλο είναι το βάρος που έχουν να σηκώσουν τα νοικοκυριά, με τους καταναλωτές να αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, την ώρα που το κύμα ακρίβειας να χτυπάει βασικά αγαθά κατανάλωσης και τον τομέα της ενέργειας.

Την ίδια ώρα, η άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό, προβληματίζει τους ειδικούς, που μιλούν για πρόωρη χαλάρωση.

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Γιάννης Μελάς, βουλευτής της ΝΔ, και Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυξήσεις – «φωτιά» σε βασικά αγαθά κατανάλωσης & ενέργεια

«Η ακρίβεια που έχει ξεκινήσει και φαίνεται στις τσέπες των Ελλήνων είναι ένα διεθνές φαινόμενο. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει συγκεκριμένες πολιτικές, και αυξημένα μέτρα για το ηλεκτρικό και τη θέρμανση. Μπαίνουμε σε μια σειρά επιδομάτων και μέτρων, για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο. Είναι μια δύσκολη κατάσταση, θα το αντιμετωπίσουμε και αυτό», σημείωσε ο κ. Μελάς σχετικά με το κύμα ακρίβειας.

«Να γίνει τώρα αύξηση του βασικού μισθού & να μειωθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης»

«Πριν ένα μήνα ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε στη ΔΕΘ σειρά από μέτρα. Αυτά που ανακοινώθηκαν ήταν πολύ λίγα. Στη ΔΕΘ ανακοίνωσε 150 εκατ. για ρεύμα. Τώρα τα πήγαμε γύρω στα 500 εκατ. Η ελληνική οικονομία στο επόμενο εξάμηνο θα κληθεί να πληρώσει περίπου ένα δις.. Στην Ελλάδα η τιμή για τη μεγαβατώρα διπλασιάστηκε. Άρα εδώ έχουμε μια ελληνική ιδιαιτερότητα. Πρέπει να γίνει τώρα αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ. Δεύτερο μέτρο, να μειωθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε πετρέλαιο, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ηλιόπουλος.

«Το επόμενο διάστημα η συζήτηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού ενδεχομένως να μπει στο τραπέζι. Το σχέδιό μας είναι πάντα συγκεκριμένο και μετρημένο. Ξεκάθαρα παρεμβαίνουμε στην τιμή του ρεύματος με την έκπτωση που δίνουμε. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μέτρα τη διεθνή κρίση ακρίβειας», απάντησε ο κ. Μελάς, με τον κ. Ηλιόπουλος να σημειώνει ότι «Με το να ξεπουλάτε τη ΔΕΗ παρεμβαίνετε στην τιμή του ρεύματος; Για πέντε χρόνια δεν ανέβηκε το ρεύμα όταν ήμασταν εμείς κυβέρνηση».

Αέρας ελευθερίας για τους εμβολιασμένους

Μιλώντας για την άρση των μέτρων για τους εμβολιασμένους, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι «Άνω των 80 έχουμε 26% ανεμβολίαστους. Πάνω από 10 χώρες έχουν 95% εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικίες. Είμαστε στις χειρότερες θέσεις της ΕΕ. Έχουμε ξεπεράσει τις 15.000 απώλειες. Η κυβέρνηση έχει πετάξει λευκή πετσέτα στον εμβολιασμό. Χιλιάδες συμπολίτες μας είναι ανεμβολίαστοι γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν. Εν μέσω πανδημίας συζητάμε να περιορίσουμε το σύστημα υγείας. Τι γίνεται στα ΜΜΜ καθημερινά, στα σχολεία, στους χώρους εργασίας; Είμαστε η μοναδική χώρα που ανοίξαμε σχολεία με περισσότερα παιδιά από ό,τι πριν την πανδημία».

«Τα μέτρα θα επανεξεταστούν αν χρειαστεί»

«Δεν έγινε η άρση των μέτρων διά μαγείας. Υπάρχει κόσμος που έχει εμβολιαστεί, έχει ακολουθήσει εδώ και δύο χρόνια όλα τα μέτρα, έχουν χάσει την κανονικότητά τους, και αυτό αρχίζει να γυρνάει. Μπαίνουμε σε μια διαδικασία να γίνεται ασφαλές το περιβάλλον. Ο κ. Πολάκης ήταν σχεδόν ο αρχηγός των αντεμβολιαστών. Όλα παίζουν το ρόλο τους σε μια τέτοια διαδικασία. Πρέπει να ευχόμαστε όλοι να πάνε καλά. Εδώ θα είμαστε να επανεξετάσουμε τα μέτρα αν χρειαστεί», απάντησε ο κ. Μελάς.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 09/10/2021