Ελλάδα

Κορωνοϊός – Μέρες ελευθερίας για τους εμβολιασμένους πολίτες – «Μπλόκο» σε αρκετές δραστηριότητες για τους ανεμβολίαστους

09.10.2021 | 12:52 Eνσωμάτωση

Ελευθερία από σήμερα για τους εμβολιασμένους πολίτες καθώς τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα. Άρση περιορισμών της νυχτερινής απαγόρευσης, αλλά και της απαγόρευσης μουσικής σε χώρους εστίασης και καφέ. Επιπλέον, θα επιτρέπονται οι όρθιοι πελάτες στους εσωτερικούς χώρους, όπου δηλαδή μπορούν να εισέλθουν μόνο εμβολιασμένοι.

Τα νέα μέτρα ωστόσο διχάζουν τους ειδικούς που φοβούνται πως δεν θα υπάρχει σωστή τήρηση των μέτρων.

«Μπλόκο» στους ανεμβολίαστους

Την ίδια στιγμή που οι εμβολιασμένοι πολίτες απολαμβάνουν περισσότερες ελευθέριες, οι ανεμβολίαστοι θα έχουν μπλόκο σε αρκετές δραστηριότητες:

·Δεν θα μπορούν να εισέρχονται στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης
·Θα απαγορεύεται για αυτούς η είσοδος και στα γήπεδα
·Θα πρέπει να έχουν εργαστηριακό τεστ αντιγόνου έως 48 ωρών για να έχουν πρόσβαση σε θέατρα, σινεμά και αρχαιολογικούς χώρους.
·Εργαστηριακό τεστ απαιτείται και για τους ανεμβολίαστους πολίτες που θα θέλουν να ταξιδέψουν προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ.
·Αλλά και όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, τότε θα πρέπει να πραγματοποιούν ιδιωτικά ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα.

Από σήμερα θα ξεκινήσουν και σαρωτικοί έλεγχοι τόσο σε πολίτες όσο και σε επιχειρηματίες για την τήρηση των μέτρων. Όσοι παραβαίνουν τα μέτρα θα πρέπει να πληρώσουν το πρόστιμο των 300 ευρώ.

Στους χώρους όπου δεν επιτρέπεται να είναι όρθιοι οι πελάτες, απαιτούνται αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και μέγιστη πληρότητα στο 85%. Το προσωπικό των καταστημάτων θα φοράει μάσκα και θα τηρεί τα μέτρα προστασίας. Αντίθετα, για τους μεικτούς χώρους εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων τα μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν όπως και σήμερα.

Οι επαγγελματίες της εστίασης είναι επιφυλακτικοί και προβληματισμένοι, για το πώς θα διαχειριστούν τα νέα μέτρα, αφού θα πρέπει οι ίδιοι να ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 09/10/2021