Πολιτική

Τουρκία – Ξαναβγάζει το Oruc Reis στη Μεσόγειο και συνεχίζει τις απειλές για το Nautical Geo

09.10.2021 | 13:12 Eνσωμάτωση

Για επιστροφή στο καλοκαίρι του 2020 προδιαθέτει η κίνηση της Άγκυρας να ξαναβγάλει το Oruc Reis για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στις θαλάσσιες περιοχές βόρεια της Κύπρου μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, κλιμακώνοντας αποφασιστικά τις προκλητικές και επιθετικές της ενέργειες.

Η επανεμφάνιση στην Ανατολική Μεσόγειο του Oruc Reis, το οποίο θα συνοδεύουν τα πλοία «Αταμάν» και «Τζενγκίζ Χαν», έρχεται σε συνέχεια των παρενοχλήσεων από τουρκικά πολεμικά πλοία στις έρευνες του ερευνητικού -γαλλικών συμφερόντων- Nautical Geo για τον αγωγό EastMed στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να τραβήξει το σχοινί στα άκρα. Άλλωστε το στίγμα των προθέσεών της, το έδωσε το ίδιο το υπουργείο Άμυνας και προσωπικά ο Τούρκος υπουργός Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το Nautical Geo παραβιάζει την… τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο κ. Ακάρ προανήγγειλε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την καταδίωξη του Nautical Geo, προϊδεάζοντας για κλίμα όπου η ένταση θα χτυπήσει κόκκινο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Γαλάζια Πατρίδα

Ουσιαστικά πρόκειται για κινήσεις που δίνουν σάρκα και οστά στις τουρκικές απειλές για θερμό επεισόδιο στην περιοχή, διευκρινίζουν τι εννοούσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όταν μιλούσε για «απάντηση επί του πεδίου» και κάνουν σαφές ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αταλάντευτα στην εφαρμογή του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την κατάσταση στο Αιγαίο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επέλεξε να αναρτήσει βίντεο με πρόσφατη άσκηση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στο Αιγαίο γράφοντας ότι «οι ήρωές μας είναι πάντα έτοιμοι για τη Γαλάζια Πατρίδα».

Αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου

Ουσιαστικά η Τουρκία θέλησε να στείλει ένα απειλητικό μήνυμα για το ετοιμοπόλεμό της και αυτές οι πρωτοβουλίες έρχονται σε συνέχεια της ενόχλησης και οργής που είχαν εκφράσει τόσο για την ελληνική άσκηση Παρμενίων όσο και για τη φωτογραφία του Έλληνα υφυπουργού Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά στις Οινούσσες στο πλαίσιο της άσκησης Παρμενίων.

Οι τουρκικές αυτές κινήσεις λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που η Άγκυρα έχει πλέον αναβαθμίσει την επιθετικότητά της στο Αιγαίο καθώς δεν ζητάει απλώς την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αλλά αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία μεγάλων σε έκταση και πληθυσμό νησιών.

Επιπλέον η τουρκική NAVTEX μέσω της οποίας ξαναβγαίνει στη Μεσόγειο το Oruc Reis έρχεται μία ημέρα, όχι μόνο μετά την υπερψήφιση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και Γαλλίας, αλλά και την ολοκλήρωση της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης Κύπρου, Ελλάδος, Γαλλίας και Ιταλίας, στην Ανατολική Μεσόγειο με την ονομασία «Eunomia 2/2021».

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 09/10/2021