Πολιτική

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη από τη Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών – Τι ζητά η Φώφη Γεννηματά από το PES

06.10.2021 | 20:35 Eνσωμάτωση

Θερμή ήταν η συνομιλία που είχαν στην Σλοβενία, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τα δυτικά Βαλκάνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Άγκελα Μέρκελ.

Σε μια από τις τελευταίες της Συνόδους Κορυφής ως Καγκελάριος της Γερμανίας βρέθηκε η Άνγκελα Μέρκελ.

Η κ. Μέρκελ έδωσε το παρών στη Σύνοδο της Λιουμπλιάνας και στο περιθώριο διαβουλεύσεων είχε θερμή συνομιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός πατάει σε δύο βάρκες και δε φέρνει προς κύρωση στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία υπό τον φόβο των Μπογδάνων, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από την Σλοβενία προσερχόμενος στη Σύνοδο των ευρωσοσιαλιστών.

«Εδώ και δύο χρόνια να αρνείται να κυρώσει στην ελληνική Βουλή τρία μνημόνια που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, προφανώς υπό τον φόβο ότι κάθε λογής ‘Μπογδάνοι’ στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας δεν θα του το επιτρέψουν».

Στο γεύμα εργασίας των ευρωσοσιαλιστών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για να προχωρήσει η ενταξιακή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Τόνισε επίσης την ανάγκη να τερματιστεί η επιθετικότητα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και να ασκηθούν πιέσεις στη γείτονα για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και προσφυγή με την Ελλάδα στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, εξέφρασε την ελπίδα η Σοσιαλδημοκρατία που, όπως είπε, κερδίζει ξανά έδαφος, θα φέρει και τον άνεμο αλλαγής έτσι ώστε να προχωρήσει και η ένταξη των συτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

«Τα Δυτικά Βαλκάνια εδώ και καιρό βρίσκονται στο θάλαμο αναμονής για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια αναμονή όμως που κοστίζει σε νέες κοινωνικές κρίσεις και το χειρότερο κερδίζει έδαφος ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός».

Στο δείπνο των ηγετών του PES, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εκτίμησε ότι η ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ θα συμβάλλει στην ασφάλεια και στην ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 06/10/2021