Κόσμος

Pandora Papers – Άνοιξε «το κουτί της Πανδώρας» για δεκάδες ήγετες – Νέο οικονομικό σκάνδαλο

04.10.2021 | 13:21 Eνσωμάτωση

«Βόμβα» μεγατόνων το νέο παγκόσμιο οικονομικό σκάνδαλο με το όνομα Pandora Papers.

Πέντε χρόνια μετά τα Panama Papers η διεθνής κοινοπραξία ερευνητών δημοσιογράφων αποκαλύπτει ότι 35 ηγέτες και εκατοντάδες δημοφιλείς προσωπικότητες είχαν κρύψει τεράστιες περιουσίες σε περίπλοκους φορολογικούς παραδείσους.

Στο σκάνδαλο εμπλέκεται, μεταξύ άλλων, το όνομα του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλέρ και του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τα Pandora Papers έρχονται στο φως της δημοσιότητας μόλις πέντε χρόνια μετά τα Panama Papers. Το τότε φερόμενο ως οικονομικό σκάνδαλο του αιώνα είχε προκαλέσει ακόμη και την κατάρρευση κυβερνήσεων, όπως στην Ισλανδία και στο Πακιστάν.

Σήμερα, οι τριγμοί αναμένονται ισχυρότεροι. Τα Panama Papeps είχαν βασιστεί μονάχα σε έναν υπεράκτιο «φορολογικό παράδεισο», ενώ τα Pandora σε 14.

Πρόκειται για ένα λαβύρινθο εταιρειών offshore, όπου η μία κρύβει κάποια άλλη και αυτή η άλλη, ακόμα πέντε. H νέα δημοσιογραφική έρευνα φέρνει στο φως 11,9 εκατομμύρια έγγραφα, τα οποία αποτυπώνουν τον μυστικό πλούτο και τις σκοτεινές συναλλαγές των πλουσίων σε 117 χώρες.

Αυτό επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά η διεθνής κοινοπραξία ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists) με έδρα την Ουάσιγκτον.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 04/10/2021