Κόσμος

Διαδηλώσεις αντιεμβολιαστών σε Βουκουρέστι και Άμστερνταμ

04.10.2021 | 13:15 Eνσωμάτωση

Αντιεμβολιαστές και αρνητές της πανδημίας συγκρότησαν μεγάλες διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο σε Βουκουρέστι και Άμστερνταμ. Στην ολλανδική πρωτεύουσα σημειώθηκαν και επεισόδια ενώ στη ρουμανική η συγκέντρωση ήταν κάλεσμα της ακροδεξιάς.

Υψώνοντας σταυρούς και ανεμίζοντας τις τρίχρωμες σημαίες της χώρας, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Βουκουρέστι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της άκρας δεξιάς, εναντίον του αναγκαστικού εμβολιασμού.

Και όλα αυτά την ημέρα που η Ρουμανία κατέγραφε νέο ρεκόρ κρουσμάτων σε 24 ώρες.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στην έδρα του κοινοβουλίου που προστατευόταν από ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες δεν φορούσαν μάσκες και φώναζαν συνθήματα κατά των εμβολίων, κατά των μέτρων προστασίας και κυρίως κατά του αναγκαστικού εμβολιασμού.

Το περασμένο Σάββατο ανακοινώθηκαν πάνω από 12.000 κρούσματα κορωνοϊού και 184 θάνατοι.

Μέχρι τώρα έχει εμβολιαστεί μόλις το ένα τρίτο των 19 εκατομμυρίων πολιτών της Ρουμανίας που είναι το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πάνω μόνο από αυτό της Βουλγαρίας.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για το υγειονομικό προσωπικό ή την υποβολή σε τεστ με δικά τους έξοδα, δύο φορές την εβδομάδα. Διαδηλωτές επιτίθενται εναντίον αστυνομικών στο Άμστερνταμ και απαιτούν να μη συλληφθούν 50 νεαροί που μετέφεραν φωτοβολίδες.

Οι συγκρούσεις διαρκούν αρκετή ώρα και σταματούν όταν η αστυνομία αφήνει ελεύθερους τους συλληφθέντες.

Οι συγκεντρωμένοι αντιδρούν στον αναγκαστικό εμβολιασμό και στο πιστοποιητικό υγείας που είναι απαραίτητο για την είσοδο σε κινηματογράφους, εστιατόρια και θέατρα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 04/10/2021