Κόσμος

Βρετανία – Συνεχίζονται οι ελλέιψεις καυσίμων στα πρατήρια

02.10.2021 | 13:21 Eνσωμάτωση

Η έλλειψη καυσίμων στα πρατήρια της Βρετανίας ενδεχομένως να κρατήσει εβδομάδες είναι η εφιαλτική πρόβλεψη των ειδικών παρά την αποκλιμάκωση των τελευταίων ημερών.

Η Βρετανία έχει ανάγκη χιλιάδες οδηγούς βυτιοφόρων που έφυγαν από τη Γηραιά Αλβιώνα όταν άρχισε η διαδικασία του Brexit.

Η δουλειά του επαγγελματία οδηγού δεν συγκινεί τον μέσο Βρετανό εργαζόμενο με συνέπεια να στηρίζονται κυρίως σε Ευρωπαίους με τα απαραίτητα έγγραφα οδήγησης.

Φαίνεται πως όλοι κάνουν ουρές παντού θα έλεγα, κολλημένοι στην κίνηση σε αρκετά πρατήρια.

Πάνω από το 25% των πρατηρίων δεν διαθέτουν αποθέματα βενζίνης και ντίζελ, ενώ ακόμη ένα 20% διαθέτει μόνον ένα είδος καυσίμου.

Πολλά πρατήρια γύρω από το Λονδίνο παραμένουν κλειστά, ενώ όσα διαθέτουν απόθεμα καυσίμων, βλέπουν ουρές χιλιομέτρων από οδηγούς που θέλουν να γεμίσουν το ρεζερβουάρ τους.

Η κυβέρνηση Τζόνσον ισχυρίζεται πως η χρήση του εφεδρικού κρατικού στόλου βυτιοφόρων και τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων αποκλιμάκωσαν την κρίση.

Εκτός από την έλλειψη καυσίμων η βρετανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει και τις κινητοποιήσεις των ακτιβιστών για το κλίμα που κλείνουν βασικές οδικές αρτηρίες προκαλώντας μεγαλύτερο κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Οι ακτιβιστές βγαίνουν ξαφνικά μέσα από τα χωράφια, κάθονται στο οδόστρωμα και δένονται μεταξύ τους με αλυσίδες που κλειδώνουν τα ποδήλατα.

Σε πολλές περιπτώσεις, οδηγοί εκνευρίζονται με την καθυστέρηση και αναλαμβάνουν δράση μόνοι τους, ενώ οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν κόφτες αλυσίδων για να ανοίξουν τους δρόμους

Η οργάνωση Ινσουλέιτ Μπρίτεν απαιτεί από την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα μονώσει 29 εκατομμύρια σπίτια σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η χρήση ορυκτών καυσίμων.

Η αστυνομία συνέλαβε 13 ακτιβιστές για το κλίμα που είχαν αποκλείσει προσωρινά δρόμο πρόσβασης στο διεθνές αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, το μεγαλύτερο της Βρετανίας.

Το υπουργείο Μεταφορών ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων, κάτι που σημαίνει ότι οι διαδηλωτές μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης αν αποκλείσουν δρόμους.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 02/10/2021