Κόσμος

Δεσποτόπουλος για γερμανικές εκλογές – Δεν θα αλλάξουν οι άξονες της εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής

26.09.2021 | 08:28 Eνσωμάτωση

Ομοσπονδιακές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Γερμανία.

Η ηγέτιδα δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπαίνει σε μια νέα εποχή, καθώς μετά από 16 χρόνια, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αποσύρεται από την πρωθυπουργία.

Η αποχώρηση Μέρκελ δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσον θα επηρεαστεί ή όχι η πολιτική της χώρας σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς πολιτικής.

Σε διάφορες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν το τελευταίο διάστημα, φάνηκε, ότι ενδεχομένως να χρειαστούν τρία κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Οι καλά γνωρίζοντες σημειώνουν ότι οι μετεκλογικές συνεργίες θα καθορίσουν πολλά.

«Αν επιλεχθούν οι Φιλελεύθεροι ως τρίτο κόμμα, θα συνεχιστεί η γραμμή Μέρκελ» σημείωσε στο MEGA  Σαββατοκύριακο ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον αναλυτή, εάν στην νέα γερμανική κυβέρνηση μετάσχουν οι Πράσινοι ή το Die Linke θα είναι θετικό για την Ελλάδα.

«Πράσινοι και Die Linke επανέφεραν φέτος το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας εντούτοις ότι οι βασικοί άξονες της εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας δεν θα αλλάξουν.

«Όμως δεν ξέρουμε τι θα κάνουν οι Γερμανοί στο θέμα άμυνα λόγω της συμμαχίας AUKUS» συμπλήρωσε.

Οσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος εκτίμησε ότι το περιβάλλον είναι «δύσκολο» για τον Ταγίπ Ερντογάν, εάν επιχειρήσει να δημιουργήσει/προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 26/09/2021