Πολιτική

Ο Δένδιας έδειξε χάρτη με τις τουρκικές προκλήσεις – Αμερικανικό «χαστούκι» σε Τουρκία για Λιβύη

23.09.2021 | 13:07 Eνσωμάτωση

Χάρτη με την παρουσία τουρκικών πλοίων σε απόσταση μόλις δέκα μιλίων από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης, παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συναντήθηκε με του ευρωπαίους ομολόγους τους στη Νέα Υόρκη και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, παρείχε αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το πιο πρόσφατο επεισόδιο της τουρκικής παραβατικότητας.

Μεταξύ άλλων, παρουσίασε και τον χάρτη, προκειμένου να οπτικοποιήσει το μέγεθος της πρόκλησης αλλά και τον παραλογισμό της τουρκικής συμπεριφοράς.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Άγκυρα θεωρεί ότι έχει αποκτήσει ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο που της επιτρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση λόγω του ρόλου που παίζει στο Αφγανιστάν.

Όμως, σημειώνουν πως αυτή είναι μία λάθος θεώρηση των πραγμάτων και τονίζουν ότι ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της ΓΓ του ΟΗΕ.

Οι επαφές του πρωθυπουργού

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της FIFA, ενώ στη συνέχεια παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή συγκεκριμένων ηγετών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Αύριο, αναμένεται ο έλληνας πρωθυπουργός να μιλήσει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Χαστούκι Μπλίνκεν για Λιβύη

Την ίδια στιγμή, στην διάσκεψη που έλαβε χώρα για την Λιβύη, ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, ήταν κατηγορηματικός, τονίζοντας την ανάγκη αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από την βορειοαφρικανική χώρα.

Στην συγκεκριμένη διάσκεψη η Ελλάδα πήρε μέρος ως παρατηρητής.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 23/09/2021