Κόσμος

Ισπανία – Η έκρηξη του ηφαιστείου θα διαρκέσει τρεις μήνες

23.09.2021 | 13:44 Eνσωμάτωση

Το ηφαίστειο στα Κανάρια εξακολουθεί να εκτοξεύει τόνους λάβας και ηφαιστειακής στάχτης. Οι ειδικοί σημειώνουν πως είναι πιθανό η ηφαιστειακή δραστηριότητα να διαρκέσει μέχρι και τρεις μήνες.

Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους με τον συγκεκριμένο αριθμό όσο η λάβα προχωρά προς την θάλασσα να αυξάνεται. Την ίδια στιγμή και το ηφαίστειο της Αίτνα στη Σικελία εκτοξεύει στάχτη σε ύψος 3000 μέτρων.

Οι εικόνες του ηφαιστείου από ψηλά προκαλούν δέος. Μέσα στη νύχτα ποτάμια λάβας κυλούν από τις πλαγιές του Κούμπρε Βιέχα, της Αρχαίας Κορυφής, στο νησί Λα Πάλμα των Καναρίων…

Οι Ισπανοί ηφαιστειολόγοι που παρακολουθούν διαρκώς την κατάσταση εκτιμούν ότι η έκρηξη θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι τρεις μήνες… Ο πύρινος όλεθρος έχει καταστρέψει σχεδόν διακόσια κτίρια, τα περισσότερα κατοικίες. Ένα τείχος λάβας, μέχρι έξι μέτρα, κινείται αργά προς τη θάλασσα, προς τον Ατλαντικό… Πάνω από 6.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια του και ο αριθμός αυτός αναμένεται ότι θα μεγαλώσει τις επόμενες ημέρες.

Οι πυροσβέστες έχουν διπλό ρόλο. Από τη μια εκκενώνουν κατοικημένες περιοχές και από την άλλη βοηθούν τους ειδικούς που με  κίνδυνο της ζωής τους συλλέγουν δείγματα λάβας για να τα εξετάσουν στα εργαστήρια.

Την ίδια ώρα βρυχάται και το ηφαίστειο της Αίτνας στην Ιταλία. Από το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, που βρίσκεται στη Σικελία, εκτοξεύονται στάχτες και καπνοί σε ύψος μέχρι τρεις χιλιάδες μέτρα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 23/09/2021