Ελλάδα

Κορωνοϊός – Στο «κόκκινο» η βόρεια Ελλάδα – Πού παρατείνεται το lockdown

23.09.2021 | 16:49 Eνσωμάτωση

Η έξαρση της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, θέτουν κυβέρνηση και επιστήμονες σε θέση «μάχης».

Δράμα, Καστοριά και Ξάνθη «φλερτάρουν» με το «κόκκινο», με το τοπικό lockdown να μην είναι μακριά, καθώς το αυξημένο ιικό φορτίο σε αυτές τις περιοχές βάζει στο τραπέζι τις απαγορεύσεις.

Υπενθυμίζεται πως τα μέτρα που ισχύουν σε ανάλογη περίπτωση, αφορούν την απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας αλλά και την απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα στη Βόρεια Ελλάδα είναι άκρως ανησυχητικά, αφού κρούσματα και νοσηλείες αυξάνονται, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να πείσει τους πολίτες να τρέξουν να εμβολιαστούν, εξού και η έκτακτη επίσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, εκτός από τις περιοχές που αναμένεται να επιβληθεί τοπικό lockdown, οι περιορισμοί παρατείνονται σε: Πιερία, Ημαθία, Καβάλα, Αργολίδα και Πέλλα, ενώ αντίθετα, η Ευρυτανία βγήκε από το κόκκινο χρώμα στον επιδημιολογικό χάρτη.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.

Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Επιδημιολογικός χάρτης

Ο επιδημιολογικός χάρτης τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας αντιστοιχεί σε 4 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Ο επιδημιολογικός χάρτης θα παράγεται εβδομαδιαίως σε επίπεδο Περιφερειακής ενότητας και ειδικά για τα νησιά σε επίπεδο Δήμου.

Σκοπός του επιδημιολογικού χάρτη είναι η ενημέρωση των Ελλήνων και των επισκεπτών στη χώρα μας, καθώς και η σύνδεση των επιπέδων ετοιμότητας με μέτρα δημόσιας υγείας.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 23/09/2021