Κόσμος

Γαλλία – Το εντυπωσιακό έργο του διάσημου καλλιτέχνη Κρίστο για την αψίδα του θριάμβου

20.09.2021 | 13:28 Eνσωμάτωση

Ξεπερνούν την ανθρώπινη φαντασία τα έργα τέχνης που κοσμούν μουσεία και μνημεία στη Ζιμπάμπουε της Αφρικής και τη Γαλλία. Το πιο εμβληματικό είναι η κάλυψη της Αψίδας του Θριάμβου με ανακυκλώσιμο ύφασμα, που ο διάσημος καλλιτέχνης Κρίστο είχε οραματιστεί πριν από 60 χρόνια.Το έργο έγινε πραγματικότητα ένα χρόνο μετά το θάνατο του.

25.000 τ.μ. ύφασμα καλύπτουν την Αψίδα του Θριάμβου, ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία του Παρισιού, μετατρέποντάς την σε ένα νέο έργο τέχνης.

Ο βουλγαρικής καταγωγής καλλιτέχνης Κρίστο δεν έζησε για να δει την υλοποίηση του σχεδίου που ο ίδιος οραματίστηκε πριν από 60 χρόνια.

Ο Κρίστο, μαζί με τη σύζυγο και συνοδοιπόρο του Ζαν – Κλοντ έγιναν γνωστοί με την εκκεντρική τους τέχνη. Κάλυψαν με εκατοντάδες χιλιάδες μέτρα ανακυκλώσιμου υφάσματος ιστορικά μνημεία: την παλαιότερη γέφυρα στον Σηκουάνα και το κτίριο του Ράιχσταγκ, του άλλοτε κοινοβουλίου της Γερμανίας.

Το κόστος για το τύλιγμα της Αψίδας του Θριάμβου ξεπερνά στα 16 εκατομμύρια δολάρια και χρηματοδοτήθηκε όπως πάντα με έσοδα από την πώληση έργων του Κρίστο.

Κι αν τα έργα του Κρίστο δεν ζουν παρά λίγες εβδομάδες, μια άλλη καλλιτέχνης, στην Ζιμπάμπουε της Αφρικής δημιουργεί τη δική του τέχνη για να μείνει πάνω σε χαρτονομίσματα που έχουν χάσει προ πολλού την αξία τους.

«Θέλω οι άνθρωποι να δουν τα έργα μου τα έργα μου και να τους αρέσουν για να ξεχάσουν τον πόνο που τους είχαν προκαλέσει», είπε η Προύντενς Τσιμουτουγούα.

Τα δολάρια της εποχής του δικτάτορα Μουγκάμπε έχασαν την αξία τους το 2009. Τώρα η Προύντενς τους δίνει νέα ζωή με τις όμορφες εικόνες γυναικών που ζωγραφίζει χρησιμοποιώντας τα ως καμβά.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 20/09/2021