Πολιτική

AUKUS – Στο τραπέζι ο ευρωστρατός μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Αυστραλίας-Βρετανίας

19.09.2021 | 20:07 Eνσωμάτωση

Οι Ευρωπαίοι ψάχνουν να βρουν τρόπο να αντιδράσουν μετά την ψυχρολουσία της AUKUS και βάζουν ξανά μπροστά τη συζήτηση περί κοινής ευρωπαϊκής άμυνας και ευρωστρατού.

Η Γαλλία αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2022 και καταστεί σαφές ότι η ευρωπαϊκή άμυνα θα αποτελεί προτεραιότητα.

Η Γερμανία της Μέρκελ μέχρι στιγμής έλεγε όχι στον ευρωστρατό και ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει ο στρατιωτικός βραχίονας της Ευρώπης.

Πηγές στις Βρυξέλλες είπαν στο MEGA ότι οι Γάλλοι πιέζουν να πάμε στην επιλογή ενός «συνασπισμού των πρόθυμων», δηλαδή τα κράτη που το επιθυμούν να φτιάξουν ευρωστρατό.

Στις Βρυξέλλες αρχίζουν να υποψιάζονται ότι η αμυντική συμφωνία ΗΠΑ-Αυστραλίας-Βρετανίας συντονίζεται εδώ και χρόνια και αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου μετά το Brexit.

Με λίγα λόγια, οι Βρετανοί θα κάνουν τα πάντα να εκθέτουν τους ευρωπαίους σε κάθε ευκαιρία θέλοντας να δείξουν ότι εκτός Ευρώπης είναι πιο αποτελεσματικοί.

«Υπάρχει ράγισμα»

Μιλώντας στα κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα, ο Γιάννης Πρετεντέρης επισήμανε ότι υπάρχει πρόβλημα, με την ένταση να κορυφώνεται.

«Θα δούμε αν είναι ράγισμα ή ρήγμα ή ρήξη, πάντως όντως υπάρχει ένα πρόβλημα».

«Το καλό είναι ότι μπορεί να είναι το έναυσμα για να ξεκινήσει επιτέλους η συζήτηση για την ευρωπαϊκή άμυνα», σημειώνει ο δημοσιογράφος.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 19/09/2021