Κόσμος

Αφγανιστάν – Αποκομμένες οι μαθήτριες από τα γυμνάσια & τα λύκεια – Λειτουργούν μόνο για αγόρια

19.09.2021 | 21:13 Eνσωμάτωση

Στο Αφγανιστάν οι μαθήτριες των δημοτικών σχολείων επέστρεψαν τα θρανία μετά την απόφαση των Ταλιμπάν να επιτρέψουν την επαναλειτουργία τους, όμως ο σκοταδισμός επικράτησε στην απόφαση για γυμνάσια και λύκεια που άνοιξαν μόνο για τα αγόρια. Αναλυτές αποδίδουν την ασάφεια γύρω από την εκπαίδευση των κοριτσιών στην εσωτερική διαμάχη μεταξύ των σκληροπυρηνικών και των πιο μετριοπαθών Ταλιμπάν.

Φωνές μικρών κοριτσιών πλημμυρίζουν το προαύλιο δημοτικού σχολείου στην Καμπούλ.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στα σχολεία της μέσης εκπαίδευσης, που άνοιξαν τις πόρτες τους μόνο για τα αγόρια.

«Τα κορίτσια από την τελευταία τάξη του δημοτικού μέχρι την τελευταία του λυκείου χρειάζονται ασφαλή μεταφορά. Επίσης υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για τις τάξεις και τα μαθήματα τους που πρέπει να τηρηθούν προκειμένου τα κορίτσια να είναι ασφαλή», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Όταν όλα αυτά διευθετηθούν, θα επιτρέψουμε στα κορίτσια να επιστρέψουν στο σχολείο, ισχυρίζονται οι φανατικοί ισλαμιστές, όμως δεν πείθουν.

«Τα σχολεία ήταν ασφαλή. Το μόνο που χώριζε τα κορίτσια από την ασφάλεια του σχολείου ήταν οι επιθέσεις των Ταλιμπάν και άλλων τρομοκρατών εναντίον των σχολείων. Τα κορίτσια πρέπει να αισθάνονται πιο ασφαλή τώρα που τελείωσε ο πόλεμος και οι Ταλιμπάν έχουν την εξουσία», δήλωσε η Παστάνα Ντουράνι.

Την ίδια ώρα ακτιβίστριες καταγγέλλουν την κατάργηση του υπουργείου γυναικείων υποθέσεων και ζητούν από τους Ταλιμπάν να σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 19/09/2021