Πολιτική

Σύνοδος ΝΑΤΟ – Η σημασία της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανησυχία για το μεταναστευτικό

18.09.2021 | 13:07 Eνσωμάτωση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η Σύνοδος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ που συνεδριάζει σήμερα στην Αθήνα.

Κεντρικό σημείο της συζήτησης των νατοϊκών επιτελών είναι οι συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η αμερικανική αποχώρηση απ το Αφγανιστάν. Ανάμεσα σε αυτές  είναι και η αναμενόμενη αύξηση των προσφυγικών ροών που αφορά άμεσα στην Ελλάδα.

Τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύει το συνέδριο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ σε μια περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα αυξάνει και πάλι τόσο στο Αιγαίο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα «παραμένει ένας ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος» που στηρίζει εμπράκτως τις δεσμεύσεις της, επενδύοντας στον τομέα της ‘Αμυνας και υποστηρίζοντας τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ «σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό του, επισημαίνοντας πως «επίσης σφυρηλατούμε συνεργασίες που ωφελούν τα συμφέροντα ασφαλείας του ΝΑΤΟ. Εκπροσωπούν νέες ευκαιρίες για συνεργασία που ενώνουν τα σημεία και ανοίγουν τον διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο, την Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή». 

Τον κίνδυνο μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη από το Αφγανιστάν επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιώτοπουλος.

Στην ανάγκη γρήγορων αποφάσεων αναφέρθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ο ναύαρχος Μπάουερ επεσήμανε την αξία και τις δυνατότητες της Ελλάδας που παρά την πανδημία και τις καταστροφικές πυρκαγιές έκανε εφικτή την τέλεση της Συνόδου στην Αθήνα. «Η οργάνωση αυτής της Συνόδου ήταν άψογη. Αυτό είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα του πως η Ελλάδα αποδεικνύεται ότι είναι ένας ανθεκτικό κράτος και ένας ισχυρός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Από το 1952 που η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ συνεισφέρει στη βασική αποστολή μας: την προστασία των πολιτών των κρατών – μελών μας και της κυριαρχίας μας»

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η Συνέντευξη Τύπου το απόγευμα του Σαββάτου.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 18/09/2021