Ελλάδα

Επίθεση με βιτριόλι – Εκατοντάδες τα μηνύματα συμπαράστασης στην Ιωάννα – Οι ποινές & η εξέλιξη της διαδικασίας

17.09.2021 | 07:40 Eνσωμάτωση

Συγκινημένη είναι η Ιωάννα Παλιοσπύρου σχετικά με το κύμα συμπαράστασης μετά την πρώτη ημέρα της δίκης για την επίθεση με βιτριόλι που δέχθηκε τον Μάιο του 2020. Το θύμα της φριχτής επίθεσης εμφανίστηκε στο δικαστήριο, φορώντας ειδική μάσκα που προστατεύει τα τραύματά της, και έλαβε εκατοντάδες μηνύματα από άτομα που της συνέχαιραν για το θάρρος της. Σε δηλώσεις της η ίδια απάντησε σε όσους στάθηκαν στο πλευρό της, σημειώνοντας πως της γέμισαν κουράγιο και ελπίδα.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησαν σχετικά οι δικηγόροι κ.κ. Απόστολος Λύτρας και Εβίτα Βαρελά, και η συμβουλευτική ψυχολόγος Ειρήνη Κρυσταλλίδου.

«Ποινές – “χάδι”»

«Αν μεταβληθεί η ποινή σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη θα μιλάμε για μια ποινή “χάδι”. Αν παραμείνει στην απόπειρα ανθρωποκτονίας, και πάλι σε λίγα χρόνια θα είναι έξω. Έχουμε 4 ενόρκους, δηλαδή 4 πολίτες. Η σύνθεση είναι 3 τακτικοί δικαστές και 4 ένορκοι, οι οποίοι ένορκοι είναι μόνο άνδρες. Αυτό θεωρώ ότι έγινε επειδή με τις γυναίκες υπάρχει μια ταύτιση και οι γυναίκες είμαστε πιο αυστηρές», σχολίασε η κ. Βαρελά για το θέμα των ποινών, αλλά και για τη σύνθεση των ενόρκων.

«Η Ιωάννα θα πάει σε όλες τις συνεδριάσεις – Η κατηγορούμενη δε θα έρθει ούτε στις 30/09»

«Η Ιωάννα θα πηγαίνει κάθε μέρα σε όλες τις συνεδριάσεις, θέλει να είναι εκεί σε όλη τη διαδικασία. Η άποψή μου είναι ότι η κατηγορούμενη δε θα έρθει ούτε στις 30/09. Θεωρώ ότι ενδεχομένως να παραστεί μόνο στην απολογία της. Το δικαίωμα το έχει. Εγώ μίλησα για ασέβεια γιατί έχει γίνει όλο αυτό, περιμένει μια κοπέλα που έχει καταστραφεί να ακούσει μια κουβέντα, και δεν έρχεται η κατηγορούμενη από πλευράς τακτικής γιατί θέλει να αποφύγει όλη τη διαδικασία, τους δημοσιογράφους κλπ.», ανέφερε από την πλευρά του ο δικηγόρος της Ιωάννας, κ. Απόστολος Λύτρας.

Αναφερόμενος στη σχέση που είχαν η κατηγορούμενη με την Ιωάννα, ο ίδιος είπε ότι «Οι δύο κοπέλες είχαν συναντηθεί 3-4 φορές σε κοινωνικές εκδηλώσεις και τίποτα παραπάνω. Είχαν μια φιλία μέσω διαδικτύου, αυτό είναι όλο. Η Ιωάννα ούτε διεκδικούσε, ούτε γνώριζε τον άνδρα που ήταν αντικείμενο του πόθου της κατηγορούμενης. Εκείνος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Έχει κληθεί ως μάρτυρας, αλλά δεν εμφανίστηκε».

Στο θέμα της εξαίρεσης των γυναικών ενόρκων, ο κ. Λύτρας τόνισε ότι «Αν η εξαίρεση ενόρκων γυναικών έγινε με βάση το φύλο, νομίζω ότι μια παλιομοδίτικη τακτική που μας γυρίζει χρόνια πίσω, και η οποία προσβάλει και τις γυναίκες και τους άνδρες. Ο άνδρας θα είναι πιο ελαστικός απέναντι στο έγκλημα; Αυτά το 2021 έχουν σταματήσει».

«Η Ιωάννα βιώνει μια κατάσταση απώλειας»

«Σίγουρα δεν μπορούμε να μιλάμε με απόλυτους όρους, ότι θα το ξεπεράσει ή θα μείνει εγκλωβισμένη σε μια μετατραυματική διαταραχή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή η Ιωάννα βιώνει μια κατάσταση απώλειας, αλλά ήδη βλέπω στοιχεία ψυχικής ανθεκτικότητας και τολμώ να πω ότι θα βρει το νόημα σε όλο αυτό. Το να πάρει μια απάντηση από την κατηγορούμενη θα είναι μια ηθική δικαίωση», σχολίασε η κ. Κρυσταλλίδου σχετικά με το αν η Ιωάννα θα μπορέσει κάποτε να αφήσει πίσω της όλη αυτή την υπόθεση.

«Η Ιωάννα θα συναντηθεί με τον υπ. Υγείας»

Κλείνοντας, ο κ. Λύτρας, είπε ότι η Ιωάννα αυτή τη βδομάδα θα συναντηθεί και με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

«Δέχτηκα τηλέφωνο από τον υπουργό Υγείας που μου είπε ότι είναι στο πλευρό της Ιωάννας όλο το υπουργείο Υγείας. Έχουμε ραντεβού μέσα στην εβδομάδα για να γνωρίσει και την Ιωάννα. Δεν το έκανε για δημόσιες σχέσεις, το έκανε με την ψυχή του», είπε χαρακτηριστικά.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 17/09/2021