Κόσμος

Συμμαχία AUKUS – Τι είναι τα πυρηνικά υποβρύχια και πώς λειτουργούν -Έτσι εξοπλίζεται η Αυστραλία

17.09.2021 | 17:57 Eνσωμάτωση

Η συμμαχία ΗΠΑ, Βρετανίας, Αυστραλίας που αλλάζει τις ισορροπίες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επιδιώκουν να ενισχύσουν τις συμμαχίες τους προς όλες τις κατευθύνσεις με στόχο την οικοδόμηση ενός μετώπου ενάντια στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, ανακοίνωσαν με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μια ευρεία εταιρική σχέση ασφάλειας στη ζώνη του Ινδικού – Ειρηνικού, η οποία ενδέχεται να υπονομεύσει τις γαλλικές βλέψεις στην περιοχή.

Η πρώτη σημαντική πρωτοβουλία αυτού του νέου συμφώνου που φέρει την ονομασία AUKUS θα είναι η παράδοση ενός στόλου πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία

H Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει την ανάπτυξη οκτώ πυρηνοκίνητων υποβρυχίων.

Ποιες χώρες διαθέτουν πυρηνοκίνητα υποβρύχια

ΗΠΑ 68

Ηνωμένο Βασίλειο 11

Αυστραλία θα αποκτήσει 10

Κίνα 12

Ρωσία 28

Γαλλία 8

ΙΝΔΙΑ 1

Τι είναι τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια

Θα μπορούσε κανείς να πει πως πρόκειται για υπερόπλο, από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου καθώς δίνει τεράστιες δυνατότητες σε αυτόν που τα κατέχει.

Μιλάμε για ένα σκάφος που μπορεί να παραμείνει εν καταδύσει για τουλάχιστον 3 μήνες. Ο μόνος λόγος που θα μπορούσε να πιάσει στεριά είναι για προμήθειες για το πλήρωμα, καθώς το πυρηνικό καύσιμο του δίνει τη δυνατότητα να είναι εν πλω για πάντα, συγκεκριμένα για 30 χρόνια.

Σημειώνεται επίσης ότι τα σύγχρονα πυρηνικά υποβρύχια έχουν στην πλειοψηφία τους τη δυνατότητα να εκτοξεύουν βαλλιστικούς πυραύλους.

Όσον αφορά εκείνα της κλάσεως Virginia που συζητά η Αυστραλία έχουν ένα επιπλέον προσόν: είναι εξοπλισμένα με πάρα πολλούς αισθητήρες και είναι ουσιαστικά από τα καλύτερα στην συλλογή πληροφοριών.

Videos & Απoσπάσματα από NEWS - 17/09/2021