Ελλάδα

Ποιες φαρμακευτικές ουσίες οδηγούν πιο γρήγορα στην τρίτη δόση του εμβολίου

16.09.2021 | 20:05 Eνσωμάτωση

Με το άνοιγμα της πλατφόρμας για την τρίτη δόση επικράτησε αναστάτωση καθώς πολίτες έφτασαν ακόμη και στα εμβολιαστικά κέντρα χωρίς να είναι πραγματικά η ώρα για να εμβολιαστούν.

Η λήψη συγκεκριμένων φαρμακευτικών ουσιών από ασθενείς που δεν ανήκουν όμως σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, μπορούν να τους οδηγήσουν στην τρίτη δόση χωρίς ωστόσο να τη χρειάζονται άμεσα.

Κάπως έτσι πέρασε το κατώφλι του εμβολιαστικού κέντρου μία γυναίκα στα Χανιά που δεν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες ή στους ανοσοκατασταλμένους.

«Μου ήρθε ένα μήνυμα για την τρίτη δόση και παραξενεύτηκα κιόλας γιατί ήταν πολύ νωρίς. Ήταν πεντέμισι μήνες από την τελευταία μου δόση. Με ρώτησαν οι γιατροί για ποιο λόγο εμβολιάζομαι. Λέω πιθανότατα επειδή δουλεύω σε κλινική» σημείωσε η γυναίκα.

Όπως είπε η 35χρονη πολλά γνωστά της πρόσωπα έχουν λάβει ανάλογο μήνυμα οι οποίοι όμως δεν έκαναν την αναμνηστική δόση.

«Άλλοι τέσσερις συνεργάτες μου, συνάδελφοί μου, πήρανε μήνυμα για την τρίτη δόση, απλά εγώ ήμουνα η πρώτη που 0ππηγα γιατί με βόλευε ο χρόνος για να κάνω την τρίτη δόση» πρόσθεσε μιλώντας στο MEGA.

Αιτία του λάθους είναι ότι το ηλεκτρονικό σύστημα διαβάζει τις ηλεκτρονικές συνταγές της ΗΔΙΚΑ. Όσοι είχαν λάβει στο παρελθόν αγωγή με συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες η πλατφόρμα τους εκλαμβάνει ως ανοσοκατασταλμένους.

«Έκανα την τρίτη δόση»

Ο Δημήτρης Λαμπάκης είναι ένας από τους 4.000 πολίτες που έλαβαν το μήνυμα για την τρίτη δόση εμβολιασμού. Δεν δίστασε ούτε μία στιγμή.

«Μακάρι να εμβολιαστούν όλοι και να τελειώσει αυτή η περιπέτεια. Κάποιοι μου είπαν θα κάνεις 8 , και 9 να χρειαστεί να κάνω θα τα κάνω. Και 19 αν είναι να είμαι ζωντανός» ανέφερε.

Ο 63χρονος είχε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του με το Astrazeneca, ενώ η τρίτη δόση έγινε με το σκεύασμα της Pfizer.

Ο καθηγητής Δημήτρης Τσιόδρας ξεκαθάρισε πως τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή, ενώ την ίδια στιγμή η Pfizer και η Moderna ενημέρωσαν επίσημα τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων πως με βάση τις μελέτες τους, τα εμβόλια εξασθενούν μετά από 6 έως 8 μήνες.

Την ερχόμενη εβδομάδα δρομολογούνται οι επαναληπτικοί εμβολιασμοί στους περίπου 20.000 που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, ενώ σειρά θα πάρουν οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 16/09/2021