Υγεία

Κορωνοϊός – Οριστικά με rapid test 48 ωρών οι άνω των 12 ετών σε κλειστούς χώρους εστίασης

14.09.2021 | 16:35 Eνσωμάτωση

Η μετάλλαξη Δέλτα χτύπησε τους νέους πριν καλά καλά ακουστεί το πρώτο κουδούνι για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Από την Κυριακή μέχρι και σήμερα το πρωί, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΟΔΥ, δηλώθηκαν από 1.000 έως 1.500 θετικά self-tests, σε αριθμό 800.000 που διενεργήθηκαν συνολικά.

Αν ένας μαθητής βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, τότε οι συμμαθητές του στο τμήμα θα πρέπει να κάνουν 7 self-tests την εβδομάδα, δηλαδή ένα για κάθε μέρα.

Μετά τον επεισοδιακό αγιασμό στο Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο Αμυνταίου, στη Θεσσαλονίκη μητέρα πήγε το παιδί της χωρίς self-test στο σχολείο και τους απαγόρευσαν την είσοδο.

Τρομάζουν τα κρούσματα σε παιδιά

Την ίδια ωρα, ξεπέρασαν τις 3.000 τα κρούσματα σε παιδιά μέσα σε μόλις μια εβδομάδα, γεγονός που δε επιτρέπει εφησυχασμό.

Από τις 6 Σεπτεμβρίου έως και χθες Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, καταγράφηκαν 3.194 κρούσματα σε ανηλίκους.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, αυστηρότερα θα είναι τα μέτρα και στη διασκέδαση για τα παιδιά. Οι άνω των 12 ετών ανεμβολίαστοι για να μπουν σε κλειστούς χώρους εστίασης θα χρειάζονται πλέον rapid test 48 ωρών.

Με την αύξηση στα παιδιά πλέον να φτάνει στο 4,3% μέσα σε μόλις 7 ημέρες και μάλιστα χωρίς εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι ειδικοί υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία την αυξανόμενη ανάγκη εμβολιασμού παιδιών και εφήβων 12-17 ετών.

Το αργότερο ως τα τέλη Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση θα έχει πάρει τις τελικές της αποφάσεις για την επέκταση ή μη του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Εφόσον η πανδημία καλπάζει, το πλάνο προβλέπει ως τα μέσα Οκτώβρη να καθιερωθεί η υποχρεωτικότητα στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων και στη συνέχεια και σε δημοσίους υπαλλήλους και ιερείς, και στις αρχές Νοέμβρη να καταστεί το εμβόλιο υποχρεωτικό σε όλους τους εργαζόμενους σε εστίαση, ψυχαγωγία και delivery.

Στο τραπέζι είναι και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών.

Σήμερα, Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, η πλατφόρμα για ραντεβού τρίτης δόσης ανοίγει και οι ανοσοκατασταλμένοι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού, συμπεριλαμβανομένων όσων υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται σε θεραπεία, τους καρκινοπαθείς και όσους λαμβάνουν αγωγή ή θεραπεία.

Τρίτη δόση του εμβολίου αναμένεται να λάβουν και οι ανοσοκατασταλμένοι που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, αλλά και όσοι οροθετικοί έχουν cd4 κάτω των 200.

Επιπλέον, όσοι λαμβάνουν αγωγή με κορτιζόνη άνω των 20 mg ημερησίως και για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 14/09/2021