Ελλάδα

Κορωνοϊός – Στενεύουν από αύριο τα περιθώρια για τους ανεμβολίαστους – Πώς θα πηγαίνουν στην εργασία τους

12.09.2021 | 20:55 Eνσωμάτωση

Αλλάζουν όλα από αύριο στις ζωές των ανεμβολίαστων πολιτών. Το μπλόκο παραμένει στην είσοδό τους σε κλειστούς χώρους εστίασης, ενώ αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις εισόδου τους σε χώρους ψυχαγωγίας και άθλησης.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού αποτελεί από αύριο το «όχημα» για την ελεύθερη πρόσβαση παντού, με τους ανεμβολίαστους πολίτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με περιορισμούς αλλά και απαγορεύσεις.

Μόνο για εμβολιασμένους

Οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων εστίασης είναι έτοιμοι για την υποδοχή των εμβολιασμένων πελατών και εκείνων που έχουν νοσήσει.

Στην είσοδο της επιχείρησης θα γίνεται έλεγχος της βεβαίωσης αλλά και έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Ταξίδι υπό αυστηρές προϋποθέσεις

Για όσους πρόκειται να ταξιδέψουν, το self-test δε θα επιτρέπεται πια ως λύση, παρά μόνο για τα παιδιά από 5 έως 11 ετών.

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test αντιγόνου κάθε εβδομάδα. Το κόστος θα βαρύνει αποκλειστικά τον εργαζόμενο.

Σε δύο υποχρεωτικά rapid test την εβδομάδα υποχρεούνται να υποβάλλονται από αύριο οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι στον τουρισμό, την εστίαση, εργαζόμενοι σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές.

Ο εργοδότης θα έχει το δικαίωμα να γνωρίζει αν ο υπάλληλος έχει εμβολιαστεί και να ελέγχει την γνησιότητα του τεστ.

Μόνο εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν στα γήπεδα, ενώ οι κινηματογράφοι θα είναι μεικτοί χώροι.

Μόνο με rapid test θα μπαίνουν σε θέατρα, σινεμά & μουσεία

Σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, σε κάποιες δραστηριότητες θα έχουν πρόσβαση αποκλειστικά οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες, ενώ σε άλλες θα επιτρέπεται και σε ανεμβολίαστους, με την προϋπόθεση να επιδείξουν αρνητικό rapid test 48 ωρών, το κόστος του οποίου θα καλύπτουν με δική τους δαπάνη.

Στους χώρους θεαμάτων και πολιτισμού, για παράδειγμα, επιτρέπεται η πρόσβαση και των ανεμβολίαστων.

Συγκεκριμένα, σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση), καθώς και σε ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας θα πραγματοποιείται στην είσοδο της επιχείρησης, με την εφαρμογή covid free app.

Χρήση μάσκας για όλους

Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 12/09/2021