Πολιτισμός

Άρια Σαγιονμάα – Ταξίδεψε από τη Φινλανδία για να αποχαιρετίσει τον φίλο, δάσκαλο Μίκη

11.09.2021 | 20:23 Eνσωμάτωση

Μία πολύ ιδιαίτερη συνέντευξη για τη συνέχεια. Η Άρια Σαγιονμά, η διάσημη ερμηνεύτρια που τραγούδησε στα σουηδικά το "είναι μεγάλος ο καημός", στην κηδεία του Ούλοφ Πάλμε, μιλά αποκλειστικά στο MEGA για τη σχέση και τη συνεργασία της με τον Μίκη Θεοδωράκη και διηγείται την ανεπανάληπτη βραδιά που πέρασε, τραγουδώντας μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου, τη Μελίνα Μερκούρη και τον Γιώργο Παπανδρέου τα τραγούδια του σπουδαίου δημιουργού

Η διεθνούς φήμης ερμηνεύτρια Άρια Σαγιονμάα, τραγουδά στα σουηδικά την “Άρνηση” και δακρύζει στη θύμηση του μεγάλου Έλληνα, Μίκη Θεοδωράκη.

Θρηνώ μαζί σας, με τον ελληνικό λαό. Γνωρίζω πόσο τι σημαίνει για εσάς και για όλους μας. Έδωσε σε εσάς τους Έλληνες μια ταυτότητα.

Η ίδια θαύμαζε τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη και εκείνος την ανακάλυψε στο πανεπιστήμιο όπου σπούδαζε.

«Ξαφνικά ήταν σαν ένα θαύμα. Μετά από δυο χρόνια εμφανίζεται στη σκηνή στο θέατρο που εργαζόμασταν ως φοιτητές. Κι ανεβαίνει στη σκηνή, με ακούει, παίρνει το μικρόφωνο και λέει η Άρια θα με ακολουθήσει στην παγκόσμια περιοδεία μου. Διηύθυνα το θέατρο εκείνη την εποχή και είχα άλλα πράγματα να κάνω, όμως άφησα τα πάντα. Τις σπουδές μου, το Πανεπιστήμιο, την Ακαδημία Σιμπέλιους όπου ήμουν πιανίστρια. Και έφυγα μαζί με αυτόν τον άνδρα στο Παρίσι.»

Ποια είναι η πιο ζωντανή ανάμνηση που έχετε από εκείνον;

«Ήταν ο ήρωάς μου και έπειτα έγινε το μουσικό μου σχολείο. Ο Μίκης έγινε η μουσική μου Ακαδημία, διότι δεν τραγουδούσα… απλά φώναζα, όπως στα οδοφράγματα. Συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν τόσο εύκολο να τραγουδήσω τη μουσική του Μίκη και πέρασα το «σχολείο» του Μίκη με τον δικό του φανταστικό πιανίστα που είχε εκείνη την εποχή, τον Διδίλη, που έπαιζε πιάνο και με δίδασκε. (Θυμάμαι) το χιούμορ του. Ο Μίκης είχε καταπληκτική αίσθηση του χιούμορ. Έγινε κατά κάποιο τρόπο ο μέντοράς μου. Ο φιλοσοφικός μου δάσκαλος… και κατά κάποιο τρόπο ο πατέρας μου.»

Στην κηδεία του Ούλωφ Πάλμε τραγουδήσατε το «Είναι μεγάλος ο Καημός» στα σουηδικά, ένα βαθιά πολιτικό τραγούδι που αναφέρεται στην εξορία του. Πως θυμάστε αυτή τη στιγμή της ζωής σας;

«Η ελληνική αντιπροσωπεία με την Μελίνα Μερκούρη, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Γιώργο Παπανδρέου ήρθαν στην κηδεία. Με πήραν στην αγκαλιά τους και περάσαμε μια υπέροχη βραδιά. Ο Ανδρέας με κάλεσε με την ελληνική αντιπροσωπεία σε δείπνο στο Grande Hotel και μετά ανεβήκαμε στο δωμάτιο. Όλοι καθόμασταν στο πάτωμα και τραγουδούσαμε όλη την νύχτα τα τραγούδια του Μίκη. Ήταν μια φανταστική στιγμή με την Μελίνα και τον Γιώργο.»

Όπως εξομολογείται η ίδια οι Σκανδιναβοί βιώνουν επίσης την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη.

«Αισθανόμαστε την απώλεια του Μίκη σαν τη δική μας. Παίρνω συλλυπητήρια και το τηλέφωνό μου έχει γεμίσει από μηνύματα κόσμου από τις βόρειες χώρες που εκφράζουν τη λύπη τους μαζί μου. Αυτή η μουσική αποτελεί μέρος της σκανδιναβικής ανθολογίας τραγουδιών.»

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 11/09/2021