Υγεία

Κορωνοϊός – Φόβοι για «έκρηξη» κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων

08.09.2021 | 13:00 Eνσωμάτωση

Εφιαλτική είναι η πρόβλεψη των ειδικών για τα κρούσματα στα σχολεία εν όψει της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς. Οι επιστήμονες επικεντρώνονται στο άνοιγμα των σχολείων και στην επιστροφή περισσότερων από 1,1 εκατομμυρίων μαθητών σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, καθώς αποτελεί την πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τις υγειονομικές αρχές, τις σχολικές μονάδες, τις οικογένειες και είναι εκείνη που θα κρίνει και τη συνέχεια της πορείας τους επόμενους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Την ίδια στιγμή υπολογίζεται ότι το 30% των μαθητών που θα πάνε σχολείο θα μολυνθεί άμεσα τι πρώτες μέρες.

Η πρόβλεψη των ειδικών για τα κρούσματα στα σχολεία εν όψει της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς σοκάρει!

Έχει καθυστερήσει ο εμβολιασμός των παιδιών τονίζει ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου.

«Έχοντας γνώση από τη γρίπη, πιστεύω ότι το 30% των μαθητών σε μία τάξη με το πρώτο πέρασμα της μετάλλαξης Δ’ του ιού θα μολυνθεί. Έχουμε 600.000 παιδιά που θα πάνε Γυμνάσιο – Λύκειο, εάν το 2% νοσήσει και χρειαστεί νοσηλεία, έχουμε 4.000 παιδιά».

Οι παιδίατροι αναλαμβάνουν ρόλο στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού παιδιών και εφήβων ηλικίας 12 έως 17 ετών καθώς αποφασίστηκε ότι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οι ίδιοι τα εμβόλια στο ιατρείο τους.

«Είναι σημαντικό να γυρίσουν τα εμβόλια του κορωνοϊού στο φυσικό χώρο των παιδιών, που είναι ο παιδίατρός τους στα ιατρεία δηλαδή που γνωρίζουν τόσα χρόνια και έχουν κάνει και άλλα εμβόλια», είπε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.

Ήδη αρκετοί γονείς πριν κλείσουν ραντεβού εμβολιασμού για το παιδί τους παίρνουν πρώτα την έγκριση του παιδιάτρου.

Η Πολιτεία αναλαμβάνει το κόστος

Το οικονομικό βάρος για το εμβόλιο των παιδιών δεν βαραίνει τους γονείς, ωστόσο, οι παιδίατροι θα αμείβονται όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Ειδικότερα για τις περιπτώσεις στις οποίες κάποιος αδυνατεί να πάει στο ιατρείο και είναι αναγκαστικός ο εμβολιασμός του στο σπίτι, ο γιατρός θα αμείβεται με 50 ευρώ από το κράτος. οι γονείς καλούν τον παιδίατρο για ραντεβού, όπως πάντα κάνουν και το εμβόλιο θα γίνεται στο ιατρείο. Το κόστος των 20 ευρώ ανά εμβολιασμό βαραίνει το κράτος και όχι τους γονείς.»

Το εμβόλιο «θωρακίζει»

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται στην ηλικιακή ομάδα 12 έως 17 πριν καν ανοίξουν τα σχολεία. Οι Ειδικοί συστήνουν τον εμβολιασμό των παιδιών για την προσωπική τους προστασία και την ασφαλή επιστροφή στο σχολείο και τις δραστηριότητες τους .

Μέτρα και εμβόλια μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα διασποράς στα σχολεία, εξήγησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος έχει εμβολιάσει και τα τρία του παιδιά.

«Μαθηματικές εκτιμήσεις υπολογίζουν ότι μπορεί να κατεβάσει κανείς την πιθανότητα διασποράς στα σχολεία κοντά στο 10% με τη μάσκα, το τέστινγκ και φυσικά ακόμα περισσότερο και με τον εμβολιασμό»

Εκτόξευση του ιικού φορτίου

Την ίδια ώρα αυξημένο εμφανίζεται το ιικό φορτίο στα λύματα επτά μεγάλων αστικών κέντρων, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ.
Στο «κόκκινο» τα Ιωάννινα με την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου να σκαρφαλώνει στο 200%.

Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο Ηράκλειο (+74%), Λάρισα (+37%), στην Αλεξανδρούπολη (+36%), Ξάνθη (+31%), Βόλο (+25%) και στην Περιφέρεια Αττικής (+19%)

Πάντως καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της πανδημίας θα έχει το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα όπως τονίζουν οι ειδικοί είναι πιθανόν να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και δη του δημοτικού.))

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 08/09/2021