Υγεία

Κορωνοϊός – Μαρτυρίες σοκ από έγκυες που ξεπέρασαν την ασθένεια

07.09.2021 | 16:49 Eνσωμάτωση

«Φοβήθηκα και για τη ζωή μου και για του παιδιού»

Η Μαρίνα, πρώην ασθενής Covid, κρατώντας σφιχτά το νεογέννητο μωρό στην αγκαλιά της μιλάει για τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε όταν νόσησε με κορωνοϊό στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της.

Είναι μια από τις 27 γυναίκες στη χώρα μας που νόσησαν με κορωνοϊό και κατάφερε να το ξεπεράσει με τη βοήθεια των γιατρών της στο Αττικό Νοσοκομείο.

«Ήμουνα στην 30η βδομάδα κύησης όταν παρουσίασα δέκατα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, συνολικά 29 εγκυμονούσες νόσησαν με κορωνοϊό, με τις δύο από αυτές να χάνουν τη ζωή τους νικημένες από την πανδημία.

Η Μαρίνα, που νόσησε βαριά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, δεν είχε εμβολιαστεί καθότι την περίοδο της εγκυμοσύνης της δεν υπήρχε σύσταση για εμβολιασμό στις εγκύους.

«Οι γιατροί μου είπαν ότι τα πνευμονία μου είχαν πρόβλημα… Μου πέρασε από το μυαλό ότι θα πεθάνω».

Πλέον, ύστερα από έγκριτες επιστημονικές μελέτες, ο εμβολιασμός στις γυναίκες που κυοφορούν θεωρείται ασφαλής, με τους γιατρούς να τη συνιστούν καθότι οι έγκυες γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στον κορωνοϊό.

«Δυστυχώς γνωρίζουμε ότι η εγκυμοσύνη καθιστά τις νέες γυναίκες ευπαθή ομάδα στη λοίμωξη από τον κορωνοϊό. Για αυτό συνιστούμε στις έγκυες να εμβολιάζονται σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης διότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στο τρίτο τρίμηνο όπου κινδυνεύουν να διασωληνηθούν και δυστυχώς και διεθνώς και στην Ελλάδα κάποιες έγκυες δεν τα καταφέρνουν να νικήσουν σε αυτά την μάχη», λέει η Σοφία Καλεντερίδου, διευθύντρια της Γ’ Παν. Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής στο «Αττικόν».

Ανεμβολίαστη έγκυος νοσηλεύεται με κορωνοϊό στην Κρήτη

Για δεύτερη εβδομάδα συνεχίζει να νοσηλεύεται η 36χρονη έγκυος με κορωνοϊό στην Κρήτη, που η κατάστασή της οδήγησε στη διασωλήνωσή της.

Αν και η 36χρονη παραμένει διασωληνωμένη για δέκατη ημέρα, σήμερα η κατάσταση της υγείας της παρουσίασε βελτίωση.

«Στην Κρήτη πάει καλύτερα ναι. Ενώ είχε πει αρχικά ίσως να προχωρήσουν σε καισαρική αποφάσισαν να δώσουν το δικαίωμα στο μωράκι να ζήσει και αυτό υγιώς. Γιατί γνωρίζουμε ότι είναι πολύ σπάνια η πιθανότητα να νοσήσει το έμβρυο ενδομητρίως. Αυτή η πιθανότητα βέβαια δεν είναι μηδέν γιατί είδαμε σε ένα ποσοστό 2% με  4% μπορεί να μεταδοθεί και στο έμβρυο», λέει η Σοφία Καλεντερίδου.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 07/09/2021