Ελλάδα

Μίκης Θεοδωράκης – Στον Γαλατά Χανίων η νεκρώσιμη ακολουθία & η ταφή του

06.09.2021 | 20:03 Eνσωμάτωση

Στον Γαλατά Χανίων θα ταφεί τελικά ο Μίκης Θεοδωράκης, όπως ήταν άλλωστε και η εκπεφρασμένη επιθυμία του, καθώς έληξε και τυπικά σήμερα ενώπιο του δικαστηρίου η διαμάχη μεταξύ της οικογένειάς του και του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη

Ραντεβού στις δικαστικές αίθουσες είχαν σήμερα οι θεματοφύλακες της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη και οι συγγενείς του με το θρίλερ για τη ταφή του, να συνεχίζεται όσο αφορά αυτή τη φορά, το γραφείο τελετών που θα αναλάβει τη διαδικασία.

Οι επιθυμίες του Μίκη

Στη δικαστική αίθουσα άπαντες συμφώνησαν να ταφεί ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης στο Γαλατά Χανίων. Όπως άλλωστε προκύπτει και από τη τελευταία συμβολαιογραφική πράξη που συνέταξε ο Μίκης Θεοδωράκης στις 16 Ιανουαρίου 2020 είχε αφήσει αναλυτικές οδηγίες για την κηδεία του ενώ ήδη από το 2008 είχε συντάξει, αναλυτικά, παρουσία συμβολαιογράφου, τον πώς ήθελε να ταφεί.

«Τελευταία του επιθυμία είναι να ενταφιαστεί στο Κοιμητήριο Γαλατά Χανίων, όπου έχουν ήδη ενταφιασθεί οι προαποβιώσαντες αυτού γονείς και ο αδελφός του. Ο εν λόγω τάφος έχει ήδη κατασκευαστεί από το φίλο του αρχιτέκτονα Μάνο Περάκη, με φροντίδες του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και απόλυτα σύμφωνα με τις οδηγίες του και έχει ήδη αποπερατωθεί».

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ορίσει σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη συμβολαιογραφική πράξη συγκεκριμένο γραφείο τελετών, είχε δηλώσει ότι επιθυμεί η σορός του να μεταφερθεί με πλοίο ενώ έχει θέσει τους φίλους του και συνεργάτες του, Γιώργο Αγοραστάκη και Ειρήνη Παρμενίδου, ως τα πρόσωπα που θα εκπληρώσουν την επιθυμία του.

«Ενεργώντας είτε από κοινού είτε ο καθένας απ’ αυτούς χωριστά, να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ενώπιον οιασδήποτε αρχής ή υπηρεσίας προς εκπλήρωση της ανωτέρω επιθυμίας του και δήλωσης επιλογής του τόπου ενταφιασμό του».

Περιπέτεια ως το τέλος

Μετά τη συμφωνία για την ταφή του στα Χανιά, προέκυψε-νέα- εμπλοκή με το γραφείο τελετών. Η πλευρά της Μαργαρίτας Θεοδωράκη εξέφρασε την επιθυμία να μην αλλαχθεί το γραφείο τελετών που ήδη έχει αναλάβει τη διαδικασία.

Από την άλλη, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ορίσει ποιο γραφείο επιθυμούσε να αναλάβει τη τελετή, δίνοντας δικαίωμα μόνο στους στενούς του συνεργάτες και εκτελεστές της επιθυμίας του να το αλλάξουν και μόνο εφόσον για λόγους αντικειμενικούς δεν θα μπορούσε να αναλάβει τη διαδικασία.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο με προσωρινή διαταγή έδωσε το δικαίωμα στους εκτελεστές της επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη να επιλέξουν το γραφείο τελετών με την οριστική απόφαση να αναμένεται αύριο το πρωί. Οι εξελίξεις καθυστέρησαν για μια μιάμιση ώρα περίπου την έναρξη του λαϊκού προσκυνήματος στη Μητρόπολη Αθηνών.

Στο μεταξύ, ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί οι λεπτομέρειες για το ποιοι θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην τελετή αποχαιρετισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 06/09/2021