Πολιτική

Ο Χρήστος Στυλιανίδης υπουργός Πολιτικής Προστασίας – Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις

06.09.2021 | 20:25 Eνσωμάτωση

Η υπουργοποίησή του Κύπριου πολιτικού, μαζί με την τοποθέτηση σε θέση υφυπουργού του πρώην αρχηγού ΓΕΑ πτέραρχου Ευάγγελου Τουρνά, κάνει την κυβέρνηση να μιλά για νέο επίπεδο πολιτικής προστασίας, και την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για και ένδεια στελεχών.

Δεν είναι απλώς ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση αλλά ο καλύτερος ευρωπαίος πολιτικός για το συγκεκριμένο πεδίο λένε στο Μέγαρο Μαξίμου για τον Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος δήλωσε ότι αποδέχτηκε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη με πλήρη συναίσθηση των προκλήσεων και των προσδοκιών.

«Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μας έχουν ξεπεράσει και πρέπει να επιταχύνουμε τις μεγάλες αλλαγές χωρίς καθυστέρηση. Η πρόληψη και η ετοιμότητα απέναντι στις φυσικές καταστροφές είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε» σημείωσε ο πρώην ευρωπαίος επίτροπος.

Ήταν δεδομένη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ίδρυση του συγκεκριμένου υπουργείου και η επιλογή του Χρήστου Στυλιανίδη κρίθηκε ιδανική τόσο για τα πολιτικά όσο και για τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά της.

«Μια επιλογη μέσω της οποίας η διαχείριση των κρίσεων, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η Πολιτική Προστασία αλλάζουν επίπεδο, πάμε πολλά βήματα μπροστά. Φιλοδοξία μας είναι να έχουμε την καλύτερη πολιτική προστασία στην Ευρώπη» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο ελληνοκύπριος πολιτικός έχει ξεχωρίσει για μία σειρά από εμβληματικές δράσεις:

• Την πενταετία 2014-2019 ήταν επίτροπος για τη διεθνή συνεργασία, την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων.

• Είναι ο αρχιτέκτονας του rescEU, της μεγάλης πρωτοβουλίας με την οποία αναβαθμίστηκε το ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας και αποτελεί ένα από τα 20 μεγαλύτερα επιτεύγματα της Επιτροπής Γιούνκερ

• Εμβληματικές ήταν οι πρωτοβουλίες του για την Ενίσχυση της «Εκπαίδευσης σε περιοχές κρίσεων» και την Ενίσχυση των συνεργιών ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας ενώ ήταν εκ των ιδρυτών του Ευρωπαϊκού Ιατρικού Σώματος.

• Έχει διατελέσει κυβερνητικός εκπρόσωπος του Γλαύκου Κληρίδη και του Νίκου Αναστασιάδη και έχει εκλεγεί βουλευτής του κυπριακού και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου

Εμβληματικές δράσεις: 

• 2014-2019 Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων

• Αρχιτέκτονας του rescEU / Αναβάθμιση Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας

• Ενίσχυση Εκπαίδευσης σε περιοχές κρίσεων

• Ενίσχυση Συνεργιών Ανθρωπιστικής και Αναπτυξιακής Βοήθειας

• Ιδρυτής «Ευρωπαϊκού Ιατρικού Σώματος»

• Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γλ. Κληρίδη και Ν. Αναστασιάδη

• Βουλευτής Κυπριακού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

«Καλή επιτυχία στον Χρήστο Στυλιανίδη στα νέα του καθήκοντα ως υπουργός Πολιτικής Προστασίας της Ελληνικής Κυβέρνησης» έγραψε στο Twitter ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ανακοινώθηκε και υφυπουργός ο πρώην αρχηγός ΓΕΑ πτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς με μεγάλη επιχειρησιακή εμπειρία και γνώση των εναέριων μέσων, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Μέγκα από τον περασμένη Πέμπτη ότι θα είχαμε δίδυμο στην ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου.

«Αποτελεί προσωπική τιμή και συλλογικό στοίχημα. Γιατί έχουμε μπροστά μας την ενδυνάμωση του Πυροσβεστικού Σώματος. Με έμφαση στην πληρέστερη προετοιμασία και στόχο τη μεγαλύτερη πρόληψη» τόνισε ο κ. Τουρνάς.

Στον κ. Στυλιανίδη θα αποδοθεί τιμητική πολιτογράφηση ενώ η αντιπολίτευση σχολίασε σκωπτικά την υπουργοποίηση του ελληνοκύπριου πολιτικού

«Με τη “μεταγραφή από την Κύπρο” του κ. Στυλιανίδη και η άρον-άρον πολιτογράφησή του για να γίνει υπουργός στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη φρόντισε να επιβεβαιώσει και την πρωτοφανή ένδεια στελεχών της ΝΔ» σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε: «Ο κ. Μητσοτάκης καταφεύγει τώρα σε μεταγραφές πολιτικών της δεξιάς από την Κύπρο. Κρατάμε “μικρό καλάθι” για το αποτέλεσμα».

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι ο ελληνισμός είναι ένας και υπενθύμιζαν την επιλογή του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη στο υπουργείο Εξωτερικών.

Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις

Μια καθαρά προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται η επιλογή του κ. Στυλιανίδη για τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου όλοι εκτιμούν ότι ο σχεδιασμός που έγινε στον πρόσφατο ανασχηματισμό και η επιλογή του Ευάγγελου Αποστολάκη ήταν ένα λάθος και πως η επιλογή Στυλιανίδη διορθώνει την εικόνα της κυβέρνησης.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση, δεν απευθύνει κριτική στο πρόσωπο του πρώην ευρωπαίου επιτρόπου, ωστόσο αναγνωρίζουν μια προσπάθεια εντυπωσιασμού από τον κ. Μητσοτάκη μετά την αποτυχημένη προσπάθεια με τον κ. Αποστολάκη.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 06/09/2021