Ελλάδα

«Εμφύλιος» στην οικογένεια Μίκη Θεοδωράκη για τον τόπο ταφής του

04.09.2021 | 20:11 Eνσωμάτωση

Σε ενδοοικογενειακή κόντρα έχει εξελιχθεί το θέμα της ταφής του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη μετά μάλιστα και το δικαστικό «μπλόκο» για το Βραχάτι. Κανείς δεν ξέρει μέχρι τώρα εάν θα ταφεί στο Γαλατά Χανίων όπως ήταν και η επιθυμία του, ή στο Βραχάτι όπως θέλει η κόρη του Μαργαρίτα. Θέση στο θέμα πήρε με ανάρτηση του και ο γιος του Θεοδωράκη, ενώ η κόρη του έκανε λόγο από το facebook για "αδυσώπητα τσιμπούρια που της ρουφούν το αίμα". Από τη Δευτέρα πάντως, η σορός του μεγάλου Έλληνα θα εκτεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη, ενώ η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την Τετάρτη στις 3 το μεσημέρι.

Μια βασανιστική περιπέτεια, όπως και όλη του η ζωή, το τελευταίο ταξίδι του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης διεκδικεί, μετά θάνατον, την επιστροφή στην πατρίδα.

Την επιθυμία του να ταφεί στο Γαλατά Χανίων, μαζί με τους γονείς και τον αδελφό του, είχε εκφράσει ο ίδιος, από το 2010.

«Δεν θα πάω στην Κρήτη»

Φαίνεται πως η οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη τις τελευταίες ώρες έχει αποφασίσει να εκπληρώσει την τελευταία επιθυμία του μουσικοσυνθέτη. Ο εγγονός του και γιος της κόρης του Μαργαρίτας, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο αναφέρει.

«Ο άνθρωπος διένυσε τη πορεία του και της έδωσε και κατάληξη . Παππού μου μην ανησυχείς, η Κρήτη μας σε περιμένει, με όλη την αγαπημένη σου οικογένεια θα είσαι εκεί, μαζί και εμείς να σου πούμε το ύστατο αντίο.», σημειώνει ο εγγονός του.

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη όμως απαντά στο γιό της και δηλώνει

«Στην Κρήτη δεν θα πάω, μην έρθει κανένας γιος μου. Θα πάμε μετά οι 5 μας μοναχοί. Χωρίς κανένα τσιμπούρι. Θέλω να με ακολουθήσετε. Ο παππούς θα είναι πάντα εκεί και θα μας περιμένει. Όχι τώρα με τους βρυκόλακες. Μονάχοι μας.» 

Η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη επιθυμούσε ο πατέρας της να ταφει στο Βραχάτι Κορινθίας, εκεί που έζησε με τον πατέρα, τη μητέρα και τον αδελφό της ομορφες οικογενειακές στιγμές. Μετά την παρέμβαση της δικαιοσύνης, κι αφού εξήλθε από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης όπου μεταφέρθηκε έπειτα από λιποθυμικό επεισόδιο, η κόρη του μουσικοσυνθέτη έκανε μια ανάρτηση που προκάλεσε αίσθηση.

«Με τσιμπούν τα τσιμπούρια. Ορμούν πάνω στο βαρύ μεγάλο σώμα μου… Τα τσιμπούρια θα πέσουν από το κορμί μου. Θα εξαφανιστηούν. Βασανιστικά παράσιτα. Κάνω υπομονή.»

Το βράδυ της Παρασκευής, ο αδελφός της Γιώργος, είχε πρώτος προσπαθήσει να δώσει τέλος στο θρίλερ της ταφής του πατέρα τους.

«Θα σεβαστούμε την επιθυμία του με σιωπή και σεβασμό. Αυτό λένε και όλοι οι υπόλοιποι. Μας αρκεί ο πόνος που έχουμε.»

«Από την οικογένεια δεν έρθει σε επαφή κάποιος μαζί μας, ούτε έχουμε καταφέρει να έρθουμε κι εμείς. Όλο ο δήμος Χανίων είναι απόλυτα έτοιμος και αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις ώστε να εκπληρωθεί η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη όπως αυτή έχει καταγραφεί με πολλούς τρόπους, χωρίς να δημιουργηθούν περαιτέρω συζητήσεις που νομίζω ότι αδικούν το μέγεθος της προσωπικότητάς του.»

Ο Μίκης Θεοδωράκης από το 2013 με επιστολή του προς τον τότε δήμαρχο Μανώλη Σκουλάκη, είχε ζητήσει να φροντίσει ο δήμος ώστε να εκπληρωθεί η επιθυμία του να ταφεί στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων, αποκαλύπτοντας ο ίδιος τις αντιρρήσεις των μελών της οικογένειάς του. Μάλιστα, με συμβολαιογραφική πράξη, είχε αναθέσει σε πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης του όλα τα διαδικαστικά γύρω από την εξόδιο ακολουθία και την ταφή του.

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατέθεσαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, οι «εκτελεστές» της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, ερχόμενοι σε αντίθεση με το συγγενικό περιβάλλον του μεγάλου μουσικοσυνθέτη.

«Από εμάς δεν υπάρχει κάποια αντιδικία. Υπάρχει μία δέσμευση του κυρίου Αγοραστάκη, του προέδρου του Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, πρός τον Μίκη Θεοδωράκη, να ολοκληρωθεί αυτή η τελευταία του διαδρομή στο Γαλατά Χανίων, όπως ο ίδιος έχει αποφασίσει, για όλη τη διαδικασία της επιστροφής του.»

Το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του μεγάλου μουσικοσυνθέτη μέχρι τη Δευτέρα που ορίστηκε η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων.

Μια μέρα νωρίτερα σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του

Μία ημέρα νωρίτερα απ’ ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί θα ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα στον Μίκη Θεοδωράκη. Συγκεκριμένα η σορός του θα βρίσκεται στην Μητρόπολη Αθηνών τη Δευτέρα (10.00 – 19.00), την Τρίτη (10.00 – 19.00) και την Τετάρτη από τις 10 έως και τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης οπότε και θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία. Η αναβολή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι την Πέμπτη το Κέντρο της Αθήνας θα είναι κλειστό λόγω της διεξαγωγής του Ράλι Ακρόπολις.

Μίκης Θεοδωράκης – Πρόταση να δοθεί το όνομά του σε δρόμο της Αθήνας

Τοποθέτηση προτομής του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας και το όνομά του να δοθεί σε οδό προτείνονται -μεταξύ άλλων- σε ψήφισμα που θα εισηγηθεί για έγκριση στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας την Κυριακή, ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάνης.

Προτείνεται, επίσης, ο ίδιος και αντιπροσωπεία του κορυφαίου θεσμικού οργάνου του δήμου να παρευρεθούν στην κηδεία του μεγάλου έλληνα μουσικοσυνθέτη, ο θάνατος του οποίου έχει προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 04/09/2021