Πολιτισμός

Καλλιτέχνες θυμούνται τον δάσκαλο Θεοδωράκη – Οι φωνές που ενέπνευσαν τον σπουδαίο συνθέτη Μίκη

04.09.2021 | 21:46 Eνσωμάτωση

Καλλιτέχνες που τον έζησαν από κοντά έχουν να διηγηθούν ιστορικές στιγμές. Η Μαρία Φαραντούρη περιγράφει στο MEGA πώς ο Μίκης Θεοδωράκης της ζήτησε να γίνει η μούσα του, αλλά και τη συνάντηση στην οποία της έδωσε να ερμηνεύσει το εμβληματικό Μαουτχάουζεν, ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά έργα, φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Ο Λάκης Καρνέζης, το μπουζούκι του σπουδαίου καλλιτέχνη, εξιστορεί το πως κατάφερνε να τα βάζει με την λογοκρισία της Χούντας και να ακούγονται τα τραγούδια του. Διηγήσεις για ιστορικές στιγμές του τόπου μας- πάμε να τις ακούσουμε.

Ο Μίκης Θεοδωράκης συνεργάστηκε κατά τη διάρκεια της μουσικής του διαδρομής με πλήθος ελληνων τραγουδιστών. Εμπιστεύτηκε τα τραγούδια του στις μεγαλύτερες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου, ενώ κάθε τραγουδιστής αναλάμβανε ως «ιερό καθήκον» την ερμηνεία τους.

Καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν μαζί του, αναδείχθηκαν μέσα από τη μουσική του. Όλοι όσοι τον γνώρισαν θυμούνται τα πρωτα δευτερόλεπτα της ζωής τους μαζι του… ο κάθε καλλιτενης μια διαφορετική ιστορία .

Η Μαρία Φαραντούρη θυμάται την στιγμή στο Δημοτικό θεατρο του Πειραιά που ο Μικης Θεοδωράκης της ζήτησε να γίνει η Μούσα του.

Ο Λάκης Καρνεζης το μπουζούκι του Μικη Θεοδωρακη μιλα στο MEGA και περιγράφει την πρώτη τους γνωριμία.

Ο Λάκης Καρνεζης μιλά για δύναμη του Μεγάλου Ελληνα την δύσκολη εποχή της χούντας και τον αγώνα του για να ακούγονται τα τραγούδια τους.

Μαουτχάουζεν το τραγούδι που εχει ακουστεί σε όλο τον πλανήτη και έχει μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες ήταν αυτό που θα ακολουθούσε για χρονιά την μεγάλη ερμηνεύτρια.

Αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους συνθέτες της χώρας και μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες που με την πολυετή καριέρα του άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στον πολιτισμό. Η μουσική του Μεγάλου Έλληνα που δίδαξε συρτάκι τον πλανήτη πέρασε στην αιωνιότητα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 04/09/2021