Κόσμος

Αφγανιστάν – «Τα λιοντάρια του Παντσίρ» δίνουν μάχη κατά των Ταλιμπάν

04.09.2021 | 20:35 Eνσωμάτωση

Αντιστέκεται σθεναρά μοναδικό οχυρό των ανταρτών εναντίον των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Παρά τη διαβεβαίωση των ισλαμιστών μαχητών ότι κατέκτησαν τα «λιοντάρια του Παντσίρ» όπως αποκαλούνται οι αντάρτες εκείνοι φαίνεται ακόμα αμύνονται και οι μάχες είναι σφοδρές.

Η κοιλάδα του Παντσίρ φλέγεται. Η μοναδική από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν που δεν έχει πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν αντιστέκεται σθεναρά και οι μάχες είναι σκληρές.

Οι σκληροτράχηλοι υπερασπιστές του Παντσίρ, παρά το ότι οι ακραίοι ισλαμιστές με τον αμερικανικό οπλισμό έχουν περικυκλώσει την κοιλάδα, δεν σκοπεύουν να παραδοθούν, τουλάχιστον χωρίς αγώνα.

«Έχουμε πολύ στρατιωτικό υλικό, θα υπερασπιστούμε την κοιλάδα μας, την περιοχή μας και μέχρι την τελευταία σταγόνα του αίματός μας θα αντισταθούμε μέχρι να γίνουμε μάρτυρες εδώ.»

«Οι Ταλιμπάν έχουν αποκόψει τις τηλεπικοινωνίες και οι ειδήσεις βγαίνουν με το σταγονόμετρο. Διακυβεύονται πολλά στο Παντσίρ.»

Από τη μία πλευρά είναι ο τελευταίος θύλακος οργανωμένης αντίστασης, είναι κάτι σαν φάρος ελπίδας για τις δυνάμεις κατά των Ταλιμπάν. Από την άλλη πλευρά, έχει να κάνει με το πως οι Ταλιμπάν θα χειριστούν το Παντσίρ. Αν γίνει αιματοχυσία πιθανόν να ξεσπάσουν κινήσεις αντίστασης και σε άλλα μέρη της χώρας.

Η μοναδική πηγή πληροφοριών είναι κάποιοι δυτικοί δημοσιογράφοι στις παρυφές του Παντσίρ που κάνουν τη δουλειά τους με κίνδυνο της ζωής τους.

Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν προσπαθούν να εισβάλουν και από τις τέσσερις εισόδους της κοιλάδας, και το Μέτωπο Εθνικής Αντίστασης του Αφγανιστάν υπό τον τοπικό οπλαρχηγό Αχμάντ Μασούντ, έχει αποκλείσει όλα τα περάσματα.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γάνι, Αμρουλάχ Σάλεχ που αυτοαποκαλείται μεταβατικός πρόεδρος έστειλε μήνυμα πως δεν θα υποκύψει στους τρομοκράτες.

«Η αντίσταση δεν πρόκειται να παραδοθεί, δεν θα υποκλιθεί στους τρομοκράτες και θα συνεχιστεί. Υπάρχουν δυσκολίες, αλλά δεν έχω διαφύγει, δεν έχω δραπετεύσει.»

Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει Αμερικανούς στρατιώτες να καταστρέφουν στρατιωτικό όχημα λίγο πριν από την αποχώρηση από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η οργή κατά της κυβέρνησης μεγαλώνει και ο Τζο Μπάιντεν αγνόησε ερώτηση που αφορούσε τους αμερικανούς που έχουν μείνει στην Καμπούλ.

«Θα μας πείτε πως θα βγάλετε αμερικανούς έξω από το Αφγανιστάν;»

Και ο Μπάιντεν δεν απάντησε…

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 04/09/2021