Χωρίς κατηγορία

Τα διεθνή μέσα «αποχαιρετούν» τον σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη

03.09.2021 | 05:22 Eνσωμάτωση

«Αντίο» στον οικουμενικότερο των Ελλήνων λένε με εκτενή ρεπορτάζ τους τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

«Ακόμα κι αν δεν ξέρεις το όνομα πίσω από την μουσική, ξέρεις αυτόν τον ήχο. Ποιο ρόλο έπαιξε αυτός ο άνθρωπος στη σύνδεση των Ελλήνων και στην εικόνα της Ελλάδας». Αυτόν τον τρόπο βρήκε το δελτίο της γερμανικής DW να μεταδώσει την είδηση του θανάτου του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να διαχωρίσεις την μουσική από την πολιτική του, ήταν ένας καταπληκτικός συνθέτης και επίσης πολιτικός ακτιβιστής και χρησιμοποιούσε τη μουσική και τα τραγούδια του ως τρόπους αντίστασης» συμπλήρωσε η δημοσιογράφος.

Η Corriere dela Sera εκτός από τη μουσική του, εκθείασε και την πολιτική του δράση. «Ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης πέθανε σε ηλικία 96 ετών. Ήταν υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ  Ειρήνης  το 2000 και συνεργάστηκε με τον μεγάλο  ποιητή Γιάννη Ρίτσο. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας βασανίστηκε και φυλακίστηκε ενώ η μουσική του απαγορεύτηκε» έγραψε.

Πιο γλαφυρό το πρακτορείο Reuters έγραψε: «Ο Μίκης μας έφυγε. Ο συνθέτης του Ζορμπά πέθανε σε ηλικία 96 ετών», ενώ και το βρετανικό δίκτυο BBC διέκοψε αμέσως τη ροή των ειδήσεών του και αναφέρθηκε στον θάνατο του Μίκη. «Ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης που ήταν πολύ διάσημος επειδή έγραψε τη μουσική για την ταινία του ’60 ‘Ζορμπάς ο Έλληνας’, απεβίωσε. Ήταν 96. Πριν από λίγο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος» σημείωσε.

Η αμερικανική εφημερίδα New York Times χαρακτήρισε επαναστάτη τον διάσημο μουσικοσυνθέτη. «Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Έλληνας συνθέτης και επαναστάτης, πέθανε σε ηλικία 96 ετών. Εξαπέλυσε έναν πόλεμο λέξεων και μουσικής ενάντια στην στρατιωτική χούντα που απαγόρευσε την μουσική του και τον φυλάκισε από το 1967 μέχρι το 1974» έγραψε.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg τον χαρακτηρίζει σπουδαίο της ελληνικής μουσικής ενώ το Al Arabiya σημειώνει: «Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο αγαπημένος 96χρονος Έλληνας συνθέτης του οποίου η συναρπαστική μουσική και η ζωή της πολιτικής απείθειας κέρδισαν την αναγνώριση στο εξωτερικό και ενέπνευσαν εκατομμύρια στην Ελλάδα, πέθανε στο σπίτι του στο κέντρο της Αθήνας».

Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη ήταν παγκόσμια και οι Beatles διασκεύασαν την υπέροχη μουσική από το τραγούδι του Μίκη, «Αν Θυμηθείς τ’ όνειρό μου».

Η είδηση του θανάτου του δικού μας Μίκη έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα δείχνοντας πόσο μεγάλη ήταν η απήχηση της μουσικής του και της πολιτικής του δράσης σε ολόκληρη την Οικουμένη.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 03/09/2021