Οι ειδικοί είναι ανήσυχοι. Όπως λένε περνάμε σε μία άλλη φάση της πανδημίας με τη μετάλλαξη «Μ», και αναμένεται να νοσήσουν άτομα κάθε ηλικίας.
Η νέα μετάλλαξη θα κυριαρχήσει και φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική και επικίνδυνη από τη «Δ».
Πονοκέφαλος είναι και το σε πιο βαθμό την πιάνουν τα εμβόλια. Οι ειδικοί θα χαρακτηρίσουν δύσκολη και άγνωστη τη «Μ» και προειδοποιούν πως πιθανόν να είναι πιο ανθεκτική στο εμβόλιο.
Στην Ελλάδα, τα περιστατικά είναι 6, ενώ ήδη στην Κολομβία και το Εκουαδόρ η μετάλλαξη «Μ» έχει επικρατήσει γύρω στο 30% και 10% αντίστοιχα. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως ο ιός θα κάνει και νέες μεταλλάξεις από εδώ και πέρα.
Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής φαρμακολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σημείωσε ότι ακόμα δεν είναι σαφείς οι επιπλοκές από τη νέα μετάλλαξη.
«Δεν περιμένουμε να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, ίσως είναι πιο μεταδοτική αλλά όχι πιο επιθετική».
Η απάντηση στη μεταδοτικότητα του ιού είναι ο εμβολιασμός, παρά το γεγονός ότι ενδέχεται «οι μεταλλάξεις να μειώνουν λίγο ακόμα την επιδραστικότητα».
Ο κ. Μανωλόπουλος κατέληξε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος lockdown».
Νέα μέτρα
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση τονίζει πως πρέπει όλοι να εμβολιαστούν για να μην έχουμε lockdown.
Ήδη, ο κορωνοϊός και η εκτόξευση των κρουσμάτων έφεραν έκτακτα μέτρα σε Αχαΐα, Ηλεία και Ικαρία. Παράλληλα, αποφασίστηκε η παράταση έως τις 10 Σεπτεμβρίου των μέτρων σε Μεσσηνία και Ηράκλειο.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι το τέλος των διακοπών θα φέρει κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων και μεταλλάξεων στα αστικά κέντρα.
Τα δύσκολα δεν έχουν περάσει, με τους ειδικούς να μην βλέπουν το τέλος της πανδημίας έως την άνοιξη 2022.
Το τέλος θα έρθει μαζί με τον συνολικό εμβολιασμό του πληθυσμού ή τη νόσηση.
Όπως λένε, αν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιάζεται με το να μην εμβολιαζόμαστε, είναι πιθανό κάποιες μεταλλάξεις να οδηγήσουν σε δυσκολότερες καταστάσεις.