Ελλάδα

Μίκης Θεοδωράκης – Τριήμερο εθνικό πένθος – Η τελευταία του επιθυμία – Πλήθος κόσμου στο σπίτι του

02.09.2021 | 16:40 Eνσωμάτωση

Ένας ορμητικός χείμαρρος καλλιτεχνικής δημιουργίας και την ίδια ώρα ένας βράχος που στάθηκε απέναντι στη χούντα και έμεινε πολιτικά ενεργός ως την τελευταία στιγμή.

Ο επιφανής της οδού Επιφανούς στο Κουκάκι, στην σκιά της Ακρόπολης, ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε για την γειτονιά των αθανάτων.

Λιτά, σεμνά, δωρικά, η οικογένειά του έγραψε στην ιστοσελίδα του μεγάλου δημιουργού:

«Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε σήμερα Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 08.35′ από καρδιοαναπνευστική ανακοπή».

Η είδηση μεταδόθηκε αστραπιαία από τα ΜΜΕ της χώρας και τα διεθνή δίκτυα. Στο πλευρό της οικογένειας, πρώτοι έσπευσαν οι γείτονες του Μίκη Θεοδωράκη.

Στην αρχή της οδού Επιφανών, στην διασταύρωση με την Γαριβάλδι κόσμος άρχισε να μαζεύεται για να συμπαρασταθεί. Ο μεγάλος συνθέτης αποχωρεί για τελευταία φορά από το σπίτι του.

Φανερά καταβεβλημένη η κόρη του Μαργαρίτα. Από τους πρώτους και ο πρώην υπουργός, Γιώργος Λιάνης, τακτικός επισκέπτης και συνομιλητής του μεγάλου συνθέτη.

Ένας ώριμος άνθρωπος με την δίψα του παιδιού, ο Μίκης Θεοδωράκης, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του, παρότι ήταν πολύ καταβεβλημένος, ζητούσε να μάθει τα πάντα για τις πολιτικές εξελίξεις.

Τον μεγάλο συνθέτη αποχαιρέτησε ο πολιτικός κόσμος της χώρας τονίζοντας τους διαχρονικούς αγώνες του για τη Δημοκρατία.

Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών επηρεασμένα από το καλλιτεχνικό έργο του μεγάλου δημιουργού, τόνισαν και την αξία της δημιουργίας του που έκανε τον ίδιο και την Ελλάδα αντικείμενο θαυμασμού στα πέρατα του κόσμου.

Με χειροκροτήματα, ο κόσμος αποχαιρέτησε τον μεγάλο δημιουργό που έφυγε για το μεγάλο ταξίδι.

Τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφεί στα Χανιά. Την επιθυμία του είχε εκφράσει στον Γ.Γ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα , στην γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου και τον Πρόεδρο του «Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη», Γιώργο Αγοραστάκη.

Έτσι, η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή θα πραγματοποιηθούν στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Γαλατά Χανίων.

Τριήμερο εθνικό πένθος για τον Μίκη Θεοδωράκη

«Ο Μίκης Θεοδωράκης περνά πια στην αιωνιότητα. Η φωνή του σίγησε και μαζί του σίγησε και ολόκληρος ο Ελληνισμός» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου για την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Τη σημερινή μας συνεδρίαση σκιάζει δυστυχώς μία πολύ θλιβερή είδηση: Ο Μίκης Θεοδωράκης περνά πια στην αιωνιότητα. Η φωνή του σίγησε και μαζί του σίγησε και ολόκληρος ο Ελληνισμός.

Όπως είχε γραφτεί και για τον Παλαμά, «όλοι είχαμε ξεχάσει πως είναι θνητός».

Όμως, μας αφήνει παρακαταθήκη τα τραγούδια του, την πολιτική του δράση, αλλά και την εθνική του προσφορά σε κρίσιμες στιγμές. Η Ρωμιοσύνη σήμερα κλαίει.

Και γι’ αυτό και με απόφαση της κυβέρνησης από σήμερα κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος.

Όπως ξέρετε, είχα την τιμή να τον γνωρίζω για πολλά χρόνια και σχετικά πρόσφατα μάλιστα τον είχα επισκεφτεί. Οι συμβουλές του ήταν πάντα πολύτιμες για μένα, κυρίως αυτές που αφορούσαν στην ενότητα του λαού μας και στην υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών.

Πιστεύω πως η καλύτερη τιμή προς αυτόν τον παγκόσμιο Έλληνα θα είναι εμείς, με το καθημερινό μας έργο, να κάνουμε πράξη αυτό ακριβώς το μήνυμά του. Ο Μίκης είναι η Ιστορία μας και πρέπει να τη συνεχίσουμε όπως θα ήθελε και εκείνος».

«Αθάνατος» φώναζε ο κόσμος έξω από το σπίτι του

Με χειροκροτήματα έφυγε για την τελευταία του κατοικία ο Μίκης Θεοδωράκης.

Πλήθος κόσμου, συγκεντρώθηκε έξω από το σπίτι του και ξέσπασε σε χειροκροτήματα, ενώ μεταφερόταν το φέρετρο.

Βαθιά συγκινημένοι οι συγκεντρωμένοι φώναζαν «αθάνατος».

Αρκετός κόσμος βρέθηκε στην οδό Επιφανούς, έξω από το σπίτι όπου έμενε ο εμβληματικός Έλληνας συνθέτης, ενώ φίλοι και συνεργάτες του βρέθηκαν εκεί, είτε για να αφήσουν ένα λουλούδι είτε για να συμπαρασταθούν στους οικείους του.

Την ώρα που απομακρυνόταν η νεκροφόρα, η Μαρίζα Κωχ αποχαιρέτησε τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη ρίχνοντας κλαδιά βασιλικού.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 02/09/2021