Πολιτική

Μίκης Θεοδωράκης – Τα μηνύματα της πολιτικής & πολιτειακής ηγεσίας

02.09.2021 | 20:24 Eνσωμάτωση

Ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη ένωσε το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Τριήμερο εθνικό πένθος σε ολόκληρη τη χώρα κήρυξε η κυβέρνηση τιμώντας τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη. Η ελληνική σημαία στην ακρόπολη κυματίζει  μεσίστια.

Η ρωμιοσύνη σήμερα κλαίει ανέφερε στην τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, όπως είπε, τον είχε πρόσφατα επισκεφθεί.

«Οι συμβουλές του ήταν πάντα πολύτιμες για μένα, κυρίως αυτές που αφορούσαν στην ενότητα του λαού μας και στην υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών. Πιστεύω πως η καλύτερη τιμή προς αυτόν τον παγκόσμιο Έλληνα θα είναι εμείς, με το καθημερινό μας έργο, να κάνουμε πράξη αυτό ακριβώς το μήνυμα του».

Για την παράδοση που έφτιαξε και παραχώρησε σε κάθε γενιά προηγούμενη και επόμενη, μίλησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης, την απώλεια του οποίου πενθούμε σήμερα, υπήρξε ένας πανέλληνας και ταυτόχρονα οικουμενικός δημιουργός, ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο του μουσικού μας πολιτισμού. Του χαρίστηκε μια πλούσια και γόνιμη ζωή που την βίωσε με πάθος, μια ζωή ταγμένη στη μουσική, τις τέχνες, τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, αφοσιωμένη στις ιδέες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης».

Στο κοινοβούλιο τηρήθηκε ενός λεπτούς σιγή και ο πρόεδρος, Κώστας Τασούλας, ανέγνωσε το συλλυπητήριο μήνυμα της Βουλής των Ελλήνων.

«Σήμερα το σύμπαν του κόσμου του ελληνικού με ευλάβεια υποκλίνεται στη συναρπαστική διαδρομή του και στην ανεπανάληπτη και οικουμενική πολιτιστική και όχι μόνο συμβολή του».

Ο Μίκης Θεοδωράκης έδωσε άλλο νόημα στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το μόνο βέβαιο τούτες τις ώρες είναι ότι τον αποχαιρετούμε με βεβαιότητα ότι αφήνει στίγμα ανεξίτηλο στη ψυχή του λαού και τη ταυτότητα πατρίδας αλλά και πολιτισμική κληρονομιά της οικουμένης ολάκερης».

«Ο ίδιος θα μας λείψει πολύ. Το έργο του θα είναι εδώ να μας εμπνέει και κυρίως να μας ενώνει όλους, να αγωνιστούμε για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε, την Ελλάδα που μπορεί», σημείωσε η Φώφη Γεννηματά.

«Με τη μουσική του Μίκη θα συνεχίζουμε να πορευόμαστε ώσπου… ‘να σημάνουν οι καμπάνες’ της κοινωνικής απελευθέρωσης», δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Όλοι μας είμαστε συγκινημένοι στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη. Είναι μια απώλεια. Συγχρόνως, δημιουργεί στην σκέψη, την ιστορία μας, στις εμπειρίες μας, αναμνήσεις και γεγονότα, αλληλοσυγκρουόμενες τοποθετήσεις», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος.

Τον τεράστιο μουσικοσυνθέτη αποχαιρετά με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε σήμερα στην αθανασία και ο ελληνικός λαός πενθεί. Ο Μίκης κράτησε στις πλάτες του την Ελλάδα και εκείνη θα τον παραδώσει δαφνοστεφανωμένο στην αιωνιότητα. Μίκη, θα θυμάμαι πάντα τις ατέλειωτες συζητήσεις μας, το λαμπρό σου μυαλό και το μέγα πάθος σου για την Ελλάδα. Σε ευχαριστούμε για το Παγκόσμιο έργο σου, για τους αγώνες σου για την πατρίδα και για τα ατέλειωτα συναισθήματα που μας χάρισες με τη μουσική σου».

Τα δικά τους μηνύματα έστειλαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Παπανδρέου.

«Θα είναι πάντα παρών μέσα από το πλούσιο έργο του, από τα αθάνατα τραγούδια του που όλοι αγαπήσαμε», είπε ο Κώστας Καραμανλής.

«Αλλά θα είναι πάντα εδώ. Να μας θυμίζει ό,τι Άξιον Εστί… Να μας παρακινεί να ‘μη λησμονάτε τη χώρα μου!’», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Το έργο του θα αποτελεί εγερτήριο μήνυμα για τις επόμενες γενιές και θα μας εμψυχώνει να δίνουμε τους δικούς μας αγώνες. Καλό ταξίδι», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 02/09/2021