Ελλάδα

Σε αναστολή εργασίας από σήμερα 10.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Αλαλούμ στα νοσοκομεία της χώρας – Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

01.09.2021 | 13:13 Eνσωμάτωση

Εξέπνευσε τα ξημερώματα η διορία που είχε δώσει η κυβέρνηση στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς να εμβολιαστούν. Έτσι 10.000 που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο βγήκαν σε αναστολή. Aπό το πρωί, έξω από τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας έγιναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενώ από την πλευρά του ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι πως θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία με τις κενές θέσεις ενώ στο κάδρο μπαίνουν επίσης και τα επιδημιολογικά στοιχεία σε όλη την χώρα που δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό.

Εκτός ΕΣΥ από σήμερα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας. Στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης η είσοδος επιτράπηκε μόνο σε όσους είχαν το ειδικό καρτελάκι εμβολιασμού.

Από το πρωί στα νοσοκομεία όλοι της χώρας εργαζόμενοι πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Στον Ευαγγελισμό και το Λαϊκό δεκάδες εργαζόμενοι θα λάβουν φύλλο αναστολής εργασίας.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στα νοσοκομεία της περιφέρειας αλλά και της Θεσσαλονίκης.

Ο νέος υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και τα όποια προβλήματα θα αντιμετωπιστούν άμεσα, ενώ η Μίνα Γκάγκα από τη θέση πλέον της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας έκανε έκκληση στους συναδέρφους της να εμβολιαστούν.

Μήνυμα προς τους πολίτες να εμβολιαστούν έστειλε από τη Σλοβενία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πάντως τα χιλιάδες κενά που προκύπτουν, θα καταγραφούν με ακρίβεια το επόμενο 48ωρο- και η κάλυψή τους αποτελεί το πρώτο από σειρά μείζονων ζητημάτων προς άμεση διαχείριση από την νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Αλαλούμ στα νοσοκομεία της χώρας

Σοβαρά προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, με την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

Τα κενά αναμένεται να καλυφθούν με μετακινήσεις από άλλες κλινικές, συγχωνεύσεις κλινικών, ενώ θα υπάρξουν και τρίμηνες συμβάσεις εργαζομένων.

Από τους 1300 νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό στον Ευαγγελισμό παρέμεναν μέχρι εχθές ανεμβολίαστοι οι 110, εκ των οποίων οι 30 εμβολιάστηκαν εχθές και άλλοι 30 επικαλέστηκαν λόγους υγείας. Το ποσοστό των ανεμβολίαστων γιατρών στον Ευαγγελισμό είναι πολύ μικρό.

Στη Θεσσαλονίκη, στο νοσοκομείο Παπανικολάου 156 χαρτιά αναστολής εργασίας δόθηκαν στους εργαζόμενους. Αναστάτωση σημειώθηκε και στο ΑΧΕΠΑ, όπου κατάφεραν να εισέλθουν μόνο όσοι είχαν πάσο εμβολιασμού.

Στην Κρήτη 448 υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί σε ένα σύνολο 6.500 εργαζομένων στα νοσοκομεία του νησιού.

Στην Πάτρα, στο νοσοκομείο του Ρίου, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας από το πρωί. 300 υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί στο νοσοκομείο του Ρίου, ενώ στο Άγιος Ανδρέας οι ανεμβολίαστοι είναι περίπου 250.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 01/09/2021