Κόσμος

Αφγανιστάν – Αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ κατά «βομβιστή αυτοκτονίας» – «Σχεδίαζε επίθεση στην Καμπούλ»

29.08.2021 | 19:50 Eνσωμάτωση

Μια νέα επίθεση συγκλόνισε την Καμπούλ την Κυριακή, λίγες ημέρες μετά τις φονικές δύο εκρήξεις που σκότωσαν σχεδόν 200 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 13 Αμερικανών στρατιωτικών, στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ, η έκρηξη οφείλεται σε επίθεση με ρουκέτα των Αμερικανών κατά του ISIS, σε κτίριο κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Οι Αμερικανοί λένε ότι χτύπησαν ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν πολλοί βομβιστές αυτοκτονίας, καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους, που επρόκειτο να εξαπολύσουν επιθέσεις. Η απειλή ήταν άμεση και ακολούθησαν δευτερεύουσες εκρήξεις.

Από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν λένε ότι οι Αμερικανοί χτύπησαν με πύραυλο ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά που κατευθυνόταν στο αεροδρόμιο.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν είναι ξεχωριστή η έκρηξη σε γειτονιά βορειοδυτικά του αεροδρομίου, πιθανώς από ρουκέτα, κοντά στο στρατιωτικό τμήμα (εκεί που είναι η βάση και οι περισσότεροι Αμερικανοί στρατιώτες).

Ίσως μια ρουκέτα που προοριζόταν για αυτούς, έπεσε σε γειτονιά. Εκεί, αναφέρεται ότι σκοτώθηκαν ένα παιδί και ένα ενήλικας, ενώ τραυματίσθηκαν άλλοι τρεις.

Δεν αποκλείεται όμως οι διαφορετικές πηγές να περιγράφουν την ίδια επίθεση, δηλαδή να χτυπήθηκε από αμερικανικό πύραυλο το αυτοκίνητο που βρισκόταν μέσα σε κατοικημένη περιοχή.

Εκεί, βρίσκονται ακόμα πολλοί Αφγανοί που προσπαθούν να φτάσουν στο αεροδρόμιο.

Στην Καμπούλ επικρατεί αναβρασμός, καθώς όλοι είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Οι Αμερικανοί μέσα στο αεροδρόμιο, οι Ταλιμπάν στα μπλόκα γύρω, ενώ λένε ότι στελέχη τους βρίσκονται και μέσα στο αεροδρόμιο, στο πολιτικό τμήμα για να αναλαμβάνουν σταδιακά τον έλεγχο.

Φεύγουν οι Αμερικανοί

Η επιχείρηση αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτών συνεχίζεται, χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες πληροφορίες.

Η συμφωνία προβλέπει ότι θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει όλοι μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης, λένε οι Αμερικανοί, ωστόσο, όπως δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους Ταλιμπάν ώστε να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση Αμερικανών πολιτών και μετά την 31η Αυγούστου,

Γαλλία και Βρετανία ετοιμάζουν σχέδιο για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στην Καμπούλ, υπό τη αιγίδα του ΟΗΕ, πιθανώς στο αεροδρόμιο.

Θα καταθέσουν την πρόταση αύριο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 29/08/2021