Κόσμος

Κριστάλ Μπαγιάτ στο MEGA – Έκκληση στους δυνατούς του κόσμου να μην εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν

28.08.2021 | 18:25 Eνσωμάτωση

Το κορίτσι που πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις κατά των Ταλιμπάν, αψηφώντας τον άμεσο κίνδυνο για την ζωή της, η 24χρονη Κριστάλ Μπαγιάτ, με δάκρυα στα μάτια περιγράφει αποκλειστικά στο MEGA τις σκοτεινές στιγμές της ζωής των γυναικών στο Αφγανιστάν.

Κρυμμένη, και με ελάχιστη πρόσβαση στο διαδίκτυο απευθύνει έκκληση στους δυνατούς του κόσμου να μην εγκαταλείψουν την χώρα της, διαφορετικά θα πέσει το βαρύ σκοτάδι με θύματα τις Αφγανές γυναίκες…

-Πότε ήταν η τελευταία φορά που είδες τους γονείς σου; Τον πατέρα και τη μητέρα σου;

«Πριν από τρεις ημέρες… δεχόμουν απειλές και έπρεπε οπωσδήποτε να φύγω από το Αφγανιστάν. Για να μπορέσω να υψώσω τη φωνή μου, πρέπει να είμαι ζωντανή. Προκειμένου να προστατέψω τις γυναίκες και τα δικαιώματά τους, προκειμένου να κάνουμε κάτι για αυτές πρέπει να παραμείνουμε ζωντανοί».

-Έχεις δεχτεί κάποια απειλή κατά της ζωής σου, για παράδειγμα φύγε διαφορετικά θα σε σκοτώσουμε;

«Εκείνη την περίοδο δέχτηκα πάρα πολλά τηλεφωνήματα και απειλές. Και όποτε υπήρχε ένα αυτοκίνητο κάτω από το διαμέρισμά μας, σκεφτόμουν ότι είχαν έρθει για μένα, ωστόσο χάρη στην γαλλική και αμερικανική κυβέρνηση, με βοήθησαν και βγήκα έξω από την Καμπούλ».

– Ήταν πολύ δύσκολο να σε εντοπίσουμε για αυτή τη συνέντευξη, η οποία αποτελεί και μία τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ μαζί σου και να συζητάμε όλες αυτές τις αρνητικές εξελίξεις στην χώρα σου… και θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτό. Τώρα βρίσκεσαι σε ασφαλές μέρος; Κινδυνεύει η ζωή σου; Είσαι ασφαλής; Ποτυ βρίσκεσαι;

«Ναι, ο χώρος όπου βρίσκομαι τουλάχιστον είμαι ασφαλής».

– Τι πιστεύεις ότι θα συμβεί σε αυτές, γιατί οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι οι γυναίκες θα απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους στην μόρφωση, στην εργασία, θα μπορούν να κυκλοφορούν όπου επιθυμούν χωρίς τη συνοδεία άνδρα;

«Λένε ψέματα. Θέλουνε απλώς να προσελκύσουν το διεθνές ενδιαφέρον… την προσοχή της διεθνούς κοινότητας κάνοντας αυτές τις ψευδείς δηλώσεις. Αυτό που εγώ βλέπω και άλλα τόσα εκατομμύρια γυναίκες επίσης βλέπουν στο Αφγανιστάν είναι ότι δεν επιτρέπουν στα κορίτσια να πάνε στο σχολείο, να εργαστούν. Συνεπώς έκαναν αυτές τις ανακοινώσεις και μάλιστα ισχυρίζονται ότι εξαιτίας της αστάθειας που υπάρχει με δεδομένο ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, μας ζητάνε να μείνουμε στο σπίτι.Την πρώτη φορά που διαμαρτυρήθηκα ήταν η τρίτη μέρα που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία ανήμερα της ημέρας ανεξαρτησίας του Αφγανιστάν. Εκείνη την ημέρα ρώτησα έναν Ταλιμπάν, εάν υπάρχει πρόβλημα αν βγούμε από το σπίτι χωρίς να φοράμε χιτζάμπ ή μπούργκα… Και απλά απάντησαν ότι μας απομένουν 20 ημέρες ελευθερίας και πώς μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε. Και εγώ αναρωτήθηκα, τι είδους Ελευθερία έχουμε για 20 ημέρες… Μου είπαν ότι μόλις αποχωρήσουν οι διεθνείς οργανώσεις, αυτοί θα αναλάβουν την εξουσία και θα κάνουν ότι θέλουν».

-Αυτό που λες λοιπόν είναι ότι μόλις αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, τότε οι Ταλιμπάν θα αναλάβουν και θα επιβάλουν την χρήση του χιτζάμπ ή της μπούργκας, συνεπώς θα σημάνει και το τέλος της ελευθερίας σας; Αυτό λένε;

«Θέλω να απευθύνω μία ταπεινή έκκληση προς την διεθνή κοινότητα και τις μεγάλες δυνάμεις να μην αφήσουν μόνο του το Αφγανιστάν. Ο κόσμος απλά θέλει την ελευθερία του… Θέλουν να είναι ελεύθεροι από την καταπίεση των Ταλιμπάν».

-Κρίσταλ, πιστεύεις ότι θα πραγματοποιηθούν ποτέ τα όνειρά σου;

«Είναι πολύ δύσκολο να απαντήσω… Για μένα όμως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο… ακόμη και μέχρι την τελευταία μου ανάσα θα παλεύω και θα προσπαθώ να πετύχω του στόχους μου. Είναι μία υπόσχεση από πλευράς μου προς εκείνες τις γυναίκες που βρίσκονται στο Αφγανιστάν… αυτές που με βλέπουν και πως ποτέ δεν θα αφήσω μόνες τους στις Αφγανές γυναίκες».

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 28/08/2021