Υγεία

Κορωνοϊός – Σε συναγερμό τα νοσοκομεία – Η αιτία που «κόλλησε» το τείχος ανοσίας

28.08.2021 | 20:08 Eνσωμάτωση

Την ώρα που τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρας μας δεν πέφτουν κάτω από 3.000 σε μέσο όρο και ήδη έχει σημάνει συνεργός στις ΜΕΘ των νοσοκομείων από τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό των διασωληνωμένων, οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει και της επιστροφής των εκδρομέων από τα νησιά.

Ένα βήμα πριν τον κόκκινο συναγερμό βρίσκονται τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η συντριπτική πλειοψηφία των νοσούντων από κορωνοϊό είναι ανεμβολίαστοι.

«Το εμβόλιο μας προστατεύει για να μην μπούμε στο νοσοκομείο ή να πεθάνουμε…. κανένα εμβόλιο δεν προκαλεί μακροχρόνιες συνέπειες» ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Καταληκτική ημερομηνία για τους επιστήμονες η 15η Σεπτεμβρίου, όταν οι περισσότεροι θα έχουν επιστρέψει στα μεγάλα αστικά κέντρα από τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν και την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης εμβολίου.

«Όσον αφορά την ανοσία, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού φαίνεται θα βοηθήσει η τρίτη δόση. Το ίδιο πιθανώς μπορεί να συμβεί και για άτομα που έχουν εμβολιαστεί πριν 6-8 μήνες» τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

Στη Θεσσαλονίκη οι μονάδες εντατικής θεραπείας γέμισαν από πολίτες που νόσησαν από κορωνοϊό. Μόλις τέσσερις ημέρες πριν το τελεσίγραφο της κυβέρνησης για υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγεινομικούς.

Η ανησυχία του κόσμου στη Θεσσαλονίκη μεγαλώνει την ώρα που αυξάνουν τα κρούσματα . Το Ιπποκράτειο ολοκλήρωσε εφημερία με γεμάτες τις ΜΕΘ για κορωνοϊό.

Που «κόλλησε« το τείχος ανοσίας

Μία μειοψηφία σκληρών αντιεμβολιαστών φαίνεται να είναι το εμπόδιο για αν χτιστεί το τείχος ανοσίας. Σύμφωνα με έρευνα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 7% έως 9,6%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» ότι παρά την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα οι αρνητές και οι αναποφάσιστοι που φθάνουν το 16% είναι εκείνοι που δημιουργούν τη μαύρη τρύπα στην πολυπόθητη επόμενη ημέρα κατά του κορωνοϊού.

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι ανησυχούν για τη στασιμότητα στον εμβολιασμού της ηλικιακής ομάδας 65+, ενώ κομβικό ρόλο θα παίξει ο εμβολιασμός των 18ρηδων και άνω.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 28/08/2021