Κόσμος

Καμπούλ – Πεδίο μάχης το αεροδρόμιο – Νεκρός Αφγανός φρουρός από πυρά

23.08.2021 | 13:43 Eνσωμάτωση

Το χάος και η ένταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ έφεραν και την πρώτη ανταλλαγή πυρών.

Ελεύθερος σκοπευτής σκότωσε άνδρα των δυνάμεων του Αφγανικού στρατού που βοηθά τις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών στην Βόρεια Πύλη του αεροδρομίου.

Τα πυρά ανταπέδωσαν άνδρες των δυνάμεων του Αφγανιστάν προς έναν χώρο όμως στον οποίο βρίσκονται αμερικανοί και Γερμανοί στρατιώτες. Οι Αμερικανοί πιστεύοντας ότι δέχονται επίθεση άνοιξαν πύρ και τραυμάτισαν τουλάχιστον 4 Αφγανούς συμμάχους τους.

Την απόλυτη φρίκη εξακολουθούν να βιώνουν γυναίκες και μικρά παιδιά που κατά χιλιάδες συρρέουν στο διεθνές αεροδρόμιο της Πρωτεύουσας επιχειρώντας απεγνωσμένα να ξεφύγουν από την κόλαση.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την επίταξη 18 πολιτικών αεροσκαφών για την ταχύτερη εκκένωση του Αφγανιστάν, ενώ παραδέχθηκε πως οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πολλοί.

Σε συναγερμό βρίσκονται και οι βρετανικές δυνάμεις στην περιοχή. Για την ασφαλή εκκένωση των ανθρώπων συνεργάζονται μάλιστα με εκείνους που πολεμούσαν τα τελευταία 20 χρόνια.

Για όσους φτάνουν στα μπλόκα των Ταλιμπάν η κατάσταση είναι επίσης δραματική.

Από τις 14 Αυγούστου που οι Ταλιμπάν μπήκαν στην Καμπούλ, τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, εντός και εκτός αεροδρομίου της πρωτεύουσας, ενώ από το χάος και τον πανικό της άτακτης φυγής οικογένειες έχουν χωριστεί.

Την ώρα που 28.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την Καμπούλ, ακόμη 20.000 περιμένουν τα αεροσκάφη που θα τους στείλουν στην ασφάλεια και την ελευθερία. Παρά τις αμερικανικές διαρροές που κάνουν λόγο για αίτημα παράτασης της επιχείρησης μετά την 31η Αυγούστου οι Ταλιμπάν τονίζουν πως κάτι τέτοιο δεν έχει επισήμως ζητηθεί.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 23/08/2021