Κόσμος

Χάος και πυροβολισμοί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

21.08.2021 | 19:53 Eνσωμάτωση

Στους δρόμους, γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, η κατάσταση είναι απελπιστική, με τους χιλιάδες Αφγανούς να εκλιπαρούν για μια θέση στα αεροπλάνα που θα τους οδηγήσουν μακριά από το μένος των Ταλιμπάν.

Χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται στις πύλες του αεροδρομίου. Ακούγονται πυροβολισμοί… Προκαλείται πανικός, γυναίκες και παιδιά βρίσκονται στο έδαφος και ποδοπατούνται τη στιγμή που οι Ταλιμπάν ανοίγουν πυρ για να απωθήσουν τον κόσμο.

Ο αριθμός των τραυματιών είναι άγνωστος όμως οι σκηνές είναι ενδεικτικές του χάους που επικρατεί στο αεροδρόμιο Χαμίτ Καρζάι.

Τα μεγάλα θύματα αυτής της χαοτικής κατάστασης είναι οι γυναίκες και τα παιδιά. Δεκάδες μωρά έφτασαν χέρι- χέρι μέχρι τους στρατιώτες επάνω στο τείχος, τις περισσότερες φορές ήταν ασυνόδευτα, άλλες πάλι οι μητέρες έπαιρναν άδεια της τελευταίας στιγμής για να συνοδεύσουν τα βρέφη τους.

Ανάμεσα στο πλήθος βρίσκονται και Ταλιμπάν που με τα ξύλα χτυπούν τους πιο άτακτους. Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες εργάζονται πλέον μαζί για να ξεχωρίσουν τις εθνικότητες αλλά και όσους έχουν νόμιμα έγγραφα για να περάσουν την πύλη.

«Ήμασταν σε επαφή (με τον σύνδεσμο) όμως το πλήθος έχει τρελαθεί. Κανείς δεν βοηθάει και αν συνεχιστεί αυτό, κανένας δεν θα λάβει βοήθεια» ανέφερε ένας Αφγανός.

Μέσα στον πανζουρλισμό οι στρατιώτες εντοπίζουν ένα μωρό που χρειάζεται ιατρική βοήθεια και αναλαμβάνουν δράση. Η οικογένεια του βρέφους ακολουθεί μέχρι το ιατρείο ίσως και παραπέρα.

Οι εντάσεις είναι συνεχείς. Παιδάκια παγιδεύονται ανάμεσα σε σώματα ενηλίκων που τσακώνονται και βάζουν τα κλάματα.

Ένας πρώην διερμηνέας του βρετανικού στρατού έχει φτάσει στο αεροδρόμιο με τη γυναίκα και το μωρό τους που γεννήθηκε πριν από δύο εβδομάδες. Η κατάστασή τους είναι τραγική. «Ίσως χάσω το παιδί μου… ίσως και τη γυναίκα μου, δεν είναι καλά» ανέφερε ο διερμηνέας.

Ο Τζο Μπάιντεν υπόσχεται ότι όλοι οι Αμερικανοί θα επιστρέψουν, όμως δεν μπορεί να το εγγυηθεί. «Δεν μπορώ να υποσχεθώ ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα ή ότι θα είναι χωρίς τον κίνδυνο απώλειας» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι Ταλιμπάν περιμένουν υπομονετικά να ολοκληρωθούν οι πτήσεις εκκένωσης στο τέλος του μήνα. Οι δεκάδες χιλιάδες που θα μείνουν πίσω θα είναι έρμαια των διαθέσεών τους.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 21/08/2021