Πολιτική

Σε ετοιμότητα Αθήνα και Άγκυρα για τις προσφυγικές ροές

21.08.2021 | 20:34 Eνσωμάτωση

Στη μισάωρη τηλεφωνική τους επικοινωνία Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν στην παραδοχή ότι οι ενδεχόμενες νέες προσφυγικές ροές είναι θέμα που αφορά και τις δύο χώρες.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν έμπρακτα οι χώρες της άμεσης γειτονίας ώστε οι Αφγανοί πρόσφυγες να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.

«Υπάρχει μια συναντίληψη της όλης κατάστασης και από την άλλη πλευρά υπάρχει και μία καθαρή εικόνα, καθαρές εξηγήσεις από ελληνικής πλευράς ότι βεβαίως να δούμε πως μπορούμε να στηρίξουμε τις χώρες που είναι κοντά στο Αφγανιστάν έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί εκεί, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, να μπορούν να μείνουν κοντά στις εστίες τους» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Η συνομιλία Μητσοτάκη – Ερντογάν πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού μία ημέρα μετά τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου ότι η γειτονική χώρα δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης κάτι που ισχύει και για την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα δεν φαίνεται πιθανή σύντομα μια συμφωνία για την κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν μίλησαν και για την κλιματική με αφορμή τις πολλαπλές πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα και την Τουρκία. Είναι θέμα που αφορά όλες τις μεσογειακες χώρες και ένας απο τους τομείς στη θετική ατζέντα που έχουν καταλήξει σε συνεργασία Αθήνα και Άγκυρα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 21/08/2021