Ελλάδα

Νέο μεγάλο σχέδιο φύλαξης των συνόρων με drones και θερμικές κάμερες

21.08.2021 | 20:04 Eνσωμάτωση

Η κυβέρνηση θωρακίζει τη συνοριακή γραμμή με τρεις ζώνες προστασίας, σε Έβρο και Αιγαίο, με στόχο να αποφευχθεί μια νέα προσφυγική κρίση.

Οι δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν με τους Ταλιμπαν να έχουν πάρει τον έλεγχο της χωράς και τα εκατομμύρια Αφγανών που προσπαθούν να την εγκαταλείψουν έχουν σημάνει συναγερμό στην Αθηνά που προετοιμάζεται για μια νέα προσφυγική κρίση σε Έβρο και νησιά του Αιγαίου.

Όπως αποκαλύπτουν σήμερα «Τα Νέα» του σαββατοκύριακου η κυβέρνηση θωρακίζει σε τρεις ζώνες τη συνοριακή γραμμή. Ένα μεγάλο μέρος του σχεδίου έχει δοκιμαστεί στην κρίση του Φεβρουάριου του 2020 όταν η Τουρκία επιχείρησε να στείλει χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα. Οι οποίες αστοχίες εντοπίστηκαν τότε πλέον διορθώνονται σφραγίζοντας ακόμη περισσότερο τα σύνορα.

«Σφραγίζουν» τον Έβρο

Στον Έβρο το βάρος πέφτει στον φράχτη αλλά και στην επιτήρηση από τις θερμικές κάμερες που είναι τοποθετημένες σε στρατηγικά σημεία.

Κάμερες στο Δίλοφο, στη Βύσσα, στο Διδυμότειχο και στις Φέρες δίνουν εικόνα για το τι συμβαίνει στα επίμαχα σημεία. Ήδη υπάρχουν 30, ενώ σε λίγες ημέρες σε λειτουργία θα τεθούν ακόμη έντεκα.

Συναγερμός και για τα θαλάσσια σύνορα

Κομβικό ρολό στην αποτροπή των προσφυγικών ροών θα παίξει και ο έλεγχος των θαλάσσιων συνόρων. Περιπολίες τόσο από το Λιμενικό όσο και από το Πολεμικό Ναυτικό θα σαρώνουν τα νησιά του Αιγαίου οπού οι διακινητές προωθούν παράνομους μετανάστες.\

Από αέρος επιτήρηση

Οι περιπολίες όμως θα πραγματοποιούνται και στον αέρα. Ελικόπτερα, drone και zepelin από τον Έβρο μέχρι τα νησιά θα επιτηρούν από αέρος ενισχύοντας τις δυνάμεις σε στεριά και θάλασσα.

Την ίδια ώρα στον Έβρο η στάθμη του νερού στον ποταμό έχει πέσει σε λιγότερο από το μισό μέτρο, ενώ έχει παρατηρηθεί ήδη αύξησή στις απόπειρες εισόδου στη χώρα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 21/08/2021