Κόσμος

Επίδειξη ισχύος από τους Ταλιμπάν

21.08.2021 | 20:00 Eνσωμάτωση

Εξοπλισμένοι πλέον σαν αστακοί, με τα αμερικανικά όπλα, οι Ταλιμπάν μετατρέπονται σε φόβο και τρόμο για τη χώρα. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανησυχούν μάλιστα μήπως πλέον θα είναι αδύνατο να ξεχωρίσουν τους εχθρικούς Ταλιμπάν από τις φίλιες δυνάμεις.

Η επίδειξη δύναμης των Ταλιμπάν με την παρέλαση εκατοντάδων πολεμιστών στην πόλη Καλάτ του νότιου Αφγανιστάν, θυμίζει τις παρελάσεις των τζιχαντιστών στο Ιράκ.

Μπορεί να διαφέρουν στο δόγμα, αλλά έχουν ίδιο προηγμένο οπλισμό αμερικανικής προέλευσης, λάφυρα από τη συντριβή των κυβερνητικών δυνάμεων. Από τουφέκια ακριβείας και αυτόματα μέχρι αλεξίσφαιρα γιλέκα.

«Ανησυχώ περισσότερο για τα πολυβόλα και τα τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών με τα οποία θα σημαδεύουν τις αμερικανικές θέσεις στο αεροδρόμιο» ανέφερε ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών αμερικανικού στρατού Μάικλ Πρέτζεντ.

Όμως εκτός από τον ελαφρύ οπλισμό, στα χέρια των Ταλιμπάν εγκαταλείφθηκαν κανόνια, δεκάδες αεροσκάφη, ανάμεσα τους ελικόπτερα Apache και μεταγωγικά. Επίσης, 2.000 τεθωρακισμένα, ανάμεσα τους πολλά Humvees.

«Είναι τόσο άσχημη η κατάσταση, που τώρα δε θα μπορούμε να ξεχωρίσουμε μια αυτοκινητοπομπή τρομοκρατών από μια αμερικανική. Γιατί θα φαίνονται ίδιες» συμπλήρωσε ο Πρέτζεντ.

Το κόστος του πολέμου

Από το 2001, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι, ντόπιοι και ξένοι έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν. Αμέτρητοι είναι οι τραυματίες, εκατομμύρια οι πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, o πόλεμος κόστισε στις Ηνωμένες Πολιτείες πάνω από ένα τρισ. δολάρια, ενώ το Πανεπιστήμιο Brown υπολογίζει το κόστος σε 2.260.000.000.000 δολάρια, δηλαδή κατά μέσο όρο 300 εκατομμύρια την ημέρα.

Για την ανοικοδόμηση της χώρας διατέθηκαν 145 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως από αυτά 83 δισ. πήγαν στον στρατό του Αφγανιστάν, για εκπαίδευση και όπλα. Πολλά από αυτά έπεσαν τώρα στα χέρια των Ταλιμπάν- μια πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για οπλισμό αξίας άνω των 23 δισ δολαρίων.

Οι εγγυήσεις των Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν υπόσχονται ότι δεν θα επιτρέψουν αν γίνει η χώρα ορμητήριο τρομοκρατών.

«Δεσμευτήκαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να χρησιμοποιήσει το Αφγανιστάν εναντίον άλλων χωρών. Αν ανησυχούν, ας μας δείξουν που είναι αυτοί οι άνθρωποι και εμείς θα δράσουμε» σημείωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Σουχάιλ Σαχίν.

Στην Καμπούλ πήγε σήμερα ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν και επικεφαλής του πολιτικού γραφείου, μουλάς Αμπντούλ Γάνι Γαραντάρ για να επιβλέψει το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Είχε συλληφθεί στο Πακιστάν το 2010, απελευθερώθηκε με πιέσεις των Αμερικανών και συμφώνησε πέρυσι με την κυβέρνηση Τραμπ την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 21/08/2021