Κόσμος

Αφγανιστάν – Πολεμικό σκηνικό στο αεροδρόμιο της Καμπούλ – Μητέρες δίνουν τα παιδιά τους σε στρατιώτες για να τα σωσούν

20.08.2021 | 13:14 Eνσωμάτωση

Οι συγκλονιστικές εικόνες γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ κάνουν τον γύρο του κόσμου και άναυδη η κοινή γνώμη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα το δράμα των Αφγανών.

Γυναίκες που αφήνουν τα παιδιά στα χέρια των στρατιωτών για να τα γλιτώσουν από τη φρίκη των Ταλιμπάν, ολόκληρες οικογένειες που δεν έχουν δικαίωμα να εγκαταλείψουν τη χώρα, Νατοϊκοί και Ταλιμπάν που πυροβολούν στον αέρα για να αναγκάσουν το πλήθος να κάνει πίσω.

Στον τομέα των Βρετανών επικρατεί μία σχετική τάξη. Δεκάδες που κρατούν στα χέρια τους το βρετανικό διαβατήριο περιμένουν τη σειρά τους για να μπουν στο αεροδρόμιο.
Λίγα μέτρα πιο εκεί, το τρομακτικό βλέμμα των Ταλιμπάν δεν αφήνει περιθώρια αντίδρασης σε όσους περιμένουν.

Αφγανοί πολίτες με ξένο διαβατήριο καταγγέλλουν τη συμπεριφορά των δυτικών στρατιωτών και των μελών του ΝΑΤΟ.

Έξω από το συγκρότημα των Βρετανών στοιβάζονται όλες οι ηλικίες. Όλοι είναι σαστισμένοι, κουρασμένοι, αναστατωμένοι και απελπισμένοι.
Τα παιδιά είναι αμέτρητα. Ευτυχώς είναι πολύ μικρά για να καταλάβουν τι συμβαίνει.

Το εξωτερικό δαχτυλίδι του αεροδρομίου ελέγχεται από τους Ταλιμπάν. Εκεί η κατάσταση είναι χειρότερη.

Περνούν μόνο όσοι έχουν ξένο διαβατήριο και το όνομά τους δεν υπάρχει στους καταλόγους όσων καταζητούν οι ακραίοι ισλαμιστές.

Τιμώντας την ελευθερία του λόγου οι Ταλιμπάν βάζουν τέλος στη συζήτηση με τον δημοσιογράφο του BBC. Οι οπαδοί της ισλαμικής ιερατικής σχολής δεν θέλουν να βγαίνουν έξω από τη χώρα εικόνες που δείχνουν χιλιάδες πολίτες να προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 20/08/2021