Κόσμος

Αφγανιστάν – Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην Ελλάδα μετά την κυριαρχία των Ταλιμπάν

17.08.2021 | 09:23 Eνσωμάτωση

Ανησυχία προκαλούν οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν με την κυριαρχία των Ταλιμπάν.

«Από τον Φεβουράριο του 2020 η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ στη Ντόχα είχαν φτάσει σε συμφωνία με τους Ταλιμπάν. Ο Τζο Μπάιντεν τον Απρίλιο είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν μέχρι τον Σεπτέμβριο», είπε ο Γιώργος Φίλης, Διδάκτωρ Γεωπολιτικής και Καθηγητής Ευρωπαϊκών Θεμάτων.

Οι Αμερικάνοί είχαν σταδιακά μειώσει τα στρατεύματά τους. Στην περιοχή είχαν μείνει περίπου 4.000 άνδρες σαν συμβολική δύναμη.

Η επέλαση των Ταλιμπάν ήρθε νωρίτερα από το ανεμενόμενο.

Είναι ανησυχητική η δήλωση του υπουργού Άμυνας της Βρετανίας ότι αναμένονται προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν και πως ορισμένοι από αυτούς θα μείνουν σε ελληνικά camps.

«Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τέτοιου τύπου καταστάσεις. Ήδη στην Τουρκία υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανοί, άρα όταν ο Ερντογάν αποφασίσει να το παίξει αυτό το χαρτί, δεν θα χρειαστεί να περιμένει, μπορεί να στείλει ήδη 10.000 Αφγανούς στα σύνορα. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε endgame».

Ο Ερντογάν θα έχει μία καλή δικαιολογία, καθώς στην κοινη δήλωση ΕΕ και Τουρκίας υπήρχε μόνο το ζήτημα των Συρίων και όχι του Αφγανιστάν. Η εκτίμηση του κ. Φίλη είναι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος σύντομα θα χρησιμοποιήσει αυτό το χαρτί και ότι πρέπει η Ελλάδα να είναι ξεκάθαρη.

«Θα πρέπει να πείσουμε το Ιράν να κρατήσει του Αφγανούς στη χώρα τους. Αν οι Αφγανοί πάνε από το Ιράν στην Τουρκία, θα βρεθούν είτε στη Βουλγαρία είτε στην Ελλάδα».

«Ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι να δημιουργήσουν πρόβλημα στο νότιο υπογάστριο της Ρωσίας. Όλο το εξτρεμιστικό Ισλάμ θα παρεισφρήσει στις πρώην σοβιετικες δημοκρατίες. Εχουμε συνθήκες δημιουργιας δυνητικής πολεμικης συγκρουσης στην Κεντρική Ασία όπου θα εμπλακεί και το Ιράν».

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Φίλη, οι ΗΠΑ προσπαθούν να προκαλέσουν πρόβλημα στη Ρωσία και κλείνουν το μάτι στην Κίνα, καθώς πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησαν φωτογραφίες των Ταλιμπάν σε υπουργείο της Κίνας. Θα υπάρχει μία περίοδος αστάθειας, όπου το εξτρεμιστικό σουνιτικό Ισλάμ καταλαμβάνει μία ολόκληρη χώρα και πλέον θα έχει κέντρο.

Τι θα συμβεί με τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Αφγανιστάν

«Αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως ανθρώπινο δικαίωμα δεν είναι σίγουρο ότι το αντιλαμβάνονται το ίδιο σε αυτές τις χώρες. Οι Ταλιμπάν πρεσβεύουν την πιο ακραία έκφραση του Ισλάμ. Θέλουν να επιβάλλουν τη σαρία και την αναλύουν με τον τρόπο που την ανέλυαν τον Μεσαίωνα. Η Διεθνής Κοινότητα πρέπει να κοιτάξει να υπάρχει ένα μέτρο με τα παιδιά».

Οι συνέπειες της κυριαρχίας των Ταλιμπάν μπορεί να είναι τρομακτικές στις γύρω χώρες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega – Καλοκαιρινή Έκδοση - 17/08/2021