Πολιτική

Προκαλεί η Τουρκία – Απέλασαν τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας

14.08.2021 | 07:28 Eνσωμάτωση

Σε νέα πρόκληση προχώρησε η Τουρκία χθες, συλλαμβάνοντας και απελαύνοντας τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Γιώργο Βαρυθυμιάδη. Αυστηρό διάβημα από την Αθήνα.

Σε νέα πρόκληση προχώρησε η Τουρκία, με τις Αρχές να κρατούν στο αεροδρόμιο τον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ), Γιώργο Βαρυθυμιάδη.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι τουρκικές Αρχές σταμάτησαν τον κ. Βαρυθυμιάδη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, πρώτο σταθμό του ταξιδιού του προς την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, όπου την Κυριακή θα γίνει η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Σε ανάρτησή της στο Facebook η Παμποντιακή Ομοσπονδίας Ελλάδας αναφέρει τα εξής:

«Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης, κρατείται στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα προκειμένου να παραστεί, ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην αυριανή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντος!

Τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής αφέθησαν ελεύθερα να συνεχίσουν το ταξίδι, μεταξύ αυτών και η Πρόεδρος της Ε.Σ.Η.Ε.Α. Μαρία Αντωνιάδου.

Γίνονται κινήσεις προκειμένου να βρεθεί λύση στο απαράδεκτο και προσβλητικό πρόβλημα που δημιούργησαν οι Τουρκικές Αρχές».

Σημειώνεται ότι ο κ. Βαρυθυμιάδης επέστρεψε στην Ελλάδα, καθώς οι τουρκικές αρχές προχώρησαν ουσιαστικά στην απέλασή του.

Διάβημα από το ΥΠΕΞ

Σε συνέχεια των παραπάνω ενεργειών των τουρκικών αρχών, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε διάβημα, στο οποίο αναφέρει:

«Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Γιώργου Βαρυθυμιάδη.

Ο κ. Βαρυθυμιάδης μετέβη σήμερα στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος του Ποντιακού Ελληνισμού, στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στη Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σημείωσε σχετικά σε ανάρτησή του στο Twitter σημειώνει: «H Πρεσβεία της Ελλάδος στην Άγκυρα, σύμφωνα με τις οδηγίες μου, πραγματοποίησε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό ΥΠΕΞ, για την καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γ. Βαρυθυμιάδη».

Μετά την απέλαση Βαρυθυμιάδη, το Γιαβούζ βάζει μπροστά τις μηχανές

Την ώρα που οι τουρκικές Αρχές προκαλούν με την απέλαση του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ έχει βγει από το λιμάνι του και έχει δέσει στα ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης.

Παραμένει άγνωστο αν θα κινηθεί και προς ποια κατεύθυνση.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο – Καλοκαιρινή Έκδοση - 14/08/2021